Výzkum vědců z Mendelovy univerzity potvrdil jedinečnost vinice Šobes. Zapíše se na seznam UNESCO?

Vinice Šobes v Národním parku Podyjí patří mezi světové unikáty, potvrdil to výzkum vědců z Mendelovy univerzity. Přírodní podmínky panující v oblasti se výrazně odlišují od ostatních viničních tratí.

Kombinace nadmořské výšky, sklonu svahu i jeho orientace na jih přejí ideálnímu zrání hroznů. Práce má podpořit snahu o zápis vinice na seznam světového dědictví UNESCO.

„Vzájemná vztah topografie vinice a přímého slunečního záření vytváří v tomto místě zcela optimální podmínky pro aromatickou vyzrálost bílých odrůd, můžeme vyzdvihnout i blízkost řeky Dyje, což má také vliv na kvalitu hroznů podobně jako je tomu například u Balatonu v Maďarsku,“ říká mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána.

Umístění v krajině, to dělá z vinice přirozenou dominantu oblasti. „Řeka Dyje, která vinici obtéká, má také vliv. Dalším plusem je to, že se vinice nachází v poměrně uzavřeném údolí,“ vysvětluje autor studie Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity.

autoři: Jana Kobylinská , Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.