Výstava Pěstovat plevel, sklízet vichřici v ústeckém Hraničáři otevírá debatu o feministických a ekologických tématech

7. říjen 2023 11:22

Nová výstava Pěstovat plevel, sklízet vichřici ve veřejném sále Hraničář v Ústí nad Labem otevírá debatu o feministických a ekologických tématech. Půlroční výstavu doprovodí workshopy, diskuze i komentované prohlídky.

Výstava Pěstovat plevel, sklízet vichřici ve veřejném sále Hraničář

„Když jsme se začínali bavit o ekofeminismu a o nějakých klíčových slovech, která se s tímto hnutím pojí, tak nás jako první napadala slova jako péče, útlak,“ vysvětluje kurátorka Amálie Bulandrová, co mají společného ekologický a feministický aktivismus.

Práce umělecko-aktivistických skupin uvidí návštěvníci hned na začátku výstavy. Třeba stylizovaný les protestních cedulí tzv. picketů.

Výstava Pěstovat plevel, sklízet vichřici ve veřejném sále Hraničář

Pod velkým růžovým transparentem s provokativním nápisem „umění je víc než mateřství, umění je míň než mateřství“ od skupiny Mothers Artlovers leží na zemi kartonové listy, které Amálie Bulandrová okomentovala: „Vypadají trochu použitě, protože opravdu použit jsou, jsou to vlastně opravdové protestní cedule, které spolek Mothers Artlovers vytvořil pro Pochod pro život a další akce ve veřejném prostoru.“

Další patro pak už patří umělcům, kteří svými díly většinou vyjadřují svůj náhled na vztah člověka a přírody.

Výstava Pěstovat plevel, sklízet vichřici ve veřejném sále Hraničář

Výstava „Pěstovat plevel, sklízet vichřici“ potrvá v Hraničáři do února a její součástí do té doby budou i diskuze nebo workshopy.

Spustit audio