Vypravte se za kulturou. Tady je pár tipů, co se první březnový víkend v Ústeckém kraji děje

3. březen 2022

Chcete si ještě opožděně dopřát masopustní veselí? Nebo vás víc lákají divadla či výstavy? Stačí si jen vybrat, v Ústeckém kraji se toho děje víc než dost.

Sobota 5. března

Na skok k sousedům vás v sobotu 5. března zvou pořadatelé vycházky do Starých Křečan. Sraz je na železniční stanici Rumburk v 9:20. Pěší část vycházky začíná na železniční zastávce Valdek, odkud se vydáte ke kapli na Valdeku. Po její prohlídce se účastníci přesunou ke smírčímu kameni na Světlém kopci a cestu zakončí prohlídkou kostela sv. Jana Nepomuckého na náměstí ve Starých Křečanech. Je to vcelku nenáročná trasa v délce 6 kilomětrů.

Městské divadlo v Mostě

V Divadle rozmanitostí v Mostě můžete dětem i sobě dopřát inscenaci Statečný Nebojsa, která zpracovává dvě klasické pohádky: Neohrožený Mikeš a O Nebojsovi. Začátek představení je v 10 hodin.

Docela velké divadlo o v Litvínově v sobotu v 16 hodin uvádí muzikálovou komedii na motivy nejslavnějšího románu všech dob o přátelství, lásce, odvaze a zradě, ale především o jednom slavném nesmrtelném rozhodnutí čtyř opravdových chlapů: „Jeden za všechny a všichni za jednoho“. Tři mušketýři se divákům představí v režii Jurije Galina a hraje celé Docela velké divadlo.

Velké divadlo v Moskvě

Galerie U Plazíka v Peruci zve v sobotu na 14. hodinu na vernisáž výstavy fotografií známé děčínské fotografky Ilony Rosenkrancové z cest k Viktoriiným vodopádům. Výstava s názvem Africký sen potrvá do 24. dubna 2022. Perucká galerie U Plazíka je otevřena o víkendech a svátcích od 10 do 17 hodin.

Bečov u Mostu ještě slaví masopust – v době od 13 do 17 hodin vás tu čeká polní kuchyně s řezníkem, ukázka plnění jitrnic, ale taky pohádka, kreativní dílničky a Švejk music. Masky vítány.

Neděle 6. března

Městské divadlo v Děčíně uvádí od 19 hodin Molièrovu komedii Lakomec. Je to jedna z nejznámějších klasických francouzských komedií a hlavní role skrblíka Harpagona je tentokrát příležitostí pro herecký koncert Pavla Zedníčka.

Činoherní studio v Ústí nad Labem zve na 19. hodinu na inscenaci Najal jsem si vraha. Je to divadelní adaptace filmu finského režiséra Aki Kaurismäkiho. Představení dokresluje skvělá muzika Vladimíra Franze v podání divadelního bandu.

Na pohádku se můžete těšit na zámku v Jílovém u Děčína – Sváťovo dividlo pro návštěvníky připravilo Povídání o pejskovi a kočičce, začátek představení je v 15 hodin.

Zámek Šluknov

Zámek ve Šluknově už ladí velikonoční náladu – mají tu zbrusu novou výstavu s názvem Veselé velikonoce vám přeje nejen beránek.

Ovšem těch beránků tam je spousta – je to totiž ukázka z největší známé sbírky forem na velikonoční beránky Jaroslavy Holinové z Klubu sběratelů kuriozit. Užasnete, co všechno vykouzlili keramici a hrnčíři od počátku 19. století do současnosti.

Součástí nové výstavy jsou i dámské kapesníčky s háčkovanou krajkou a různými technikami zdobené kraslice. A ještě jedno poslání tahle výstava ve šluknovském zámku má. Vstupné je dobrovolné a výtěžek pod heslem Šance pro Tomáše pomůže jednomu malému statečnému klukovi, který se pere s vážnou nemocí – spinální svalovou atrofií. Potřebuje soustavnou rehabilitaci, různé pomůcky a bezbariérové úpravy prostředí.

Spustit audio