Výprava českých botaniků se vydává do Chile – studovat tamní vegetaci a doplnit sbírku rostlin v českých botanických zahradách

6. leden 2023 08:48

Do Chile odletěla 6. ledna pětičlenná výprava českých botaniků. Zajímá se o rostliny v jejich přirozeném prostředí, některé přiveze do Česka. Třeba do Botanické zahrady v Teplicích, která má v expedici taky zastoupení, a která se na chilskou vegetaci dlouhodobě zaměřuje.

„Tady ta expozice je v České republice unikátní – nikde jinde ji nenajdete. Bývalý ředitel říkal, že to je unikátní i v rámci celé Evropy,“ vzpomíná ředitel teplické botanické zahrady Petr Šíla na svého předchůdce – Jiřího Haagra, který sbírku chilské flóry před 20 lety zakládal.

Kolekce v zahradě čítá 600 druhů rostlin typických pro Chile. Letos by mohly přibýt další druhy.

Na expedici do Chille se vydává kurátor zahrady Jan Ptáček. „Přinese nám to poznatky, které pak budeme moci publikovat v odborných časopisech, obohatí to samozřejmě i kolekce tady v botanické zahradě,“ přibližuje.

Expedice bude zkoumat miříkovité rostliny, acény a pichlavé rostliny rodu azorela

Pětičlenná výprava míří do oblastí podél hřebene And, jižně od hlavního města Santiago de Chile. Expedice se podle Jana Ptáčka hodlá věnovat třeba výzkumu miříkovitých rostlin, kam patří také mrkve a petržele.

„Tak i v Andách, v Chile, rostou zajímavé miříkovité rostliny, které tvoří polštáře. Pak jsou to také takové pichlavé rostliny z rodu azorela. Pak nás zajímají také jiné pichlavé rostliny – acény, které se pěstují i u nás v botanické zahradě. Sám bych chtěl určitě vidět valdiviánský deštný les,“ popisuje Ptáček.

Ukázku valdiviánského lesa návštěvníci zahrady najdou v subtropickém skleníku, další chilská vegetace je k vidění ve skalničkovém skleníku nebo ve venkovní expozici, věnované rostlinám pouště Atacama či suchomilné vegetaci.

Spustit audio

Související