Volné připojení k internetu, které obce pořídily před několika lety za evropské peníze, na řadě míst stále funguje

26. duben 2024 06:30

Volnou wifi pro každého můžete chytit ve stovkách tuzemských obcí. Včetně těch nejmenších. Na dvě stě radnic z celého Česka k jejímu pořízení využilo poukaz na 15 tisíc eur, které rozdávala mezi lety 2018 a 2020 Evropská unie.

Cílem evropského projektu bylo zajistit přístup k rychlému internetu, aby si i lidé bez vlastního připojení prohlédli elektronickou zdravotní dokumentaci nebo se spojili s úřady. Většina obcí volnou wifi vysílá dál, i když podle podmínek už nemusí. „Data byly pomalý, bylo jich málo a byly drahý, takže málokdo si je mohl dovolit,“ vysvětluje sociálnědemokratický starosta Malče Karel Musílek. Volnou wifi šíří obec od roku 2020 na fotbalovém hřišti, na návsi u hasičské zbrojnice nebo u radnice.

V Malči mají wifi router v zázemí fotbalového hřiště

S voucherem inciativy Wifi4EU spustilo veřejné připojení 192 tuzemských obcí a 7 000 zahraničních. Na celém kontinentu takto vybudované sítě denně zaznamenávají 136 milionů připojení. „Významně přispěl k překlenutí digitální propasti. Příspěvky dostaly v převážné většině malé obce, venkovské a odlehlé oblasti,“ hodnotí mluvčí zastoupení Evropské komise v Česku Václav Lebeda.

Podle odhadu Evropské výkonné agentury pro zdraví a digitální oblast 85% obcí dál pořízení sítě udržuje i po uplynutí tříletého povinného fungování.

autor: Daniel Zach
Spustit audio