Volba vína k jídlu

31. prosinec 2012

Paní Jana Dvořáková z Ústí nad Labem organizuje svatbu a ptá se, jaké víno má použít k hovězímu steaku a jaký nápoj se hodí ke kachně nebo k huse. „Nechci nic zkazit, moc prosím o radu,“ píše.

Milan Knotek, znalec etikety: „K bílému masu volíme bílá vína, stejně jako k salátům, mořským plodům nebo rybám. Ale ke kachně nebo k huse, a to ať se na mě nikdo nezlobí, se v Čechách hodí spíš pivo, já si nedokážu představit, že k tomu piju víno. Pokud je ovšem kachna nebo husa podávána tradičně, to znamená s knedlíkem a se zelím. Ale proti gustu – ať k tomu každý pije co chce…“

Alena Perková, moderátorka: „A ke steaku?“

Milan Knotek, znalec etikety: „Tmavší maso, tmavší víno, to znamená červené. Červené se hodí nejen ke steaku, ale ideálně i ke zvěřině. Pozor - záleží na tom, jak je maso zpracované, jaké jsou přílohy a jak je všechno kořeněné. Když je jídlo málo kořeněné, chuťově decentní, budeme pít bílé víno, pokud je jídlo ostré nebo jinak více aromatické, tak je lepší červené.“

Alena Perková, moderátorka: „Takže když nám dají velmi ostré kuře, můžeme objednat i červené?“

Milan Knotek, znalec etikety: „Ano, stejné je to v případě, když nám přinesou třeba hodně pikantní sýr nebo velmi vyuzenou rybu.“

Alena Perková, moderátorka: „Pijeme víno i k moučníkům?“

Milan Knotek, znalec etikety: „Můžeme. K moučníkům si vybíráme víno bílé a sladké. Pokud bychom zvolili kyselé, tak nám chutnat nebude. Já ale k moučníkům jedině kávu…“

autoři: mkt , Alena Perková
Spustit audio