Vojenští instruktoři trénují v Tisé na Ústecku i záchranu zraněných

30. červenec 2014

Tisá na Ústecku patří tento týden libereckým armádním chemikům. Instruktoři si tam navzájem předávají zkušenosti při pravidelném cvičení. Zdokonalují se v boji zblízka, vojenském lezení, přežití v tísni nebo vojenském plavání. Vyzkoušeli si i navigaci vrtulníku nebo výsadek v neznámém terénu.

U Cihlářského rybníka čekala instruktory libereckých chemiků záchrana tonoucího.

„Teď vám tady ukážeme ukázku z osobního zásahu, z praktického vojenského plavání, dále bude následovat transport raněného, svlékání ve vodě a pomoc indisponovanému plavci,“ popisuje kapitán Jan Berger.

Voják na břehu nejprve křikem upozorní okolostojící, že zahlédl tonoucího. Plně oblečený se vrhá do vody a plave záchranářským kraulem k figurantovi. Chytne ho za ruku a za předloktí a otočí ho tak, aby byl obličejem nad vodou.

Pak s ním plave zpátky ke břehu. Tam už čekají ostatní vojáci s nosítky. Vytáhnou topícího se z vody a pustí se do provádění základních zdravotnických úkonů.

„Určitě je to náročnější než jen v plavkách na lehko. Je to určitě způsob, kterým můžete zachránit na nějakou kratší vzdálenost, jinak by se využilo nějaké záchranné plavidlo nebo jiný prostředek,“ svěřuje se Ondřej Rašín, který si vyzkoušel roli zachránce.

Dalším bodem cvičení byla záchrana zraněného v Tiských skalách. Vojáci natáhli lano mezi dvěma skalními věžemi, a vytvořili tak provizorní lanovku. Účastník cvičení má na noze přivázaný provaz, kterým si přitáhne nosítka, a pomalu ručkuje na druhou stranu.

Tam čeká figurant, který simuluje otevřenou zlomeninu holenní kosti. Záchrana nakonec dopadla dobře. „Nějakou fyzičku to potřebuje, určitě je to trošku náročnější. Hlavně nemít strach, odbourat ho. Když se nebojíte a máte malinkou fyzičku, tak to jde,“ hodnotí Vít Minkovič.

Nově získané zkušenosti budou moci vojáci využít například při živelních katastrofách. „Každá lanová technika se využívá třeba při povodních, částečně i to vojenské plavání. Pokud jsou povodně, tak jedno s tím druhým souvisí,“ doplňuje kapitán Jan Berger.

Instruktoři armádních chemiků z Liberce cvičí v Tisé na Ústecku
autor: bach
Spustit audio