Vojáci, kteří padli v Afghánistánu, patřili k praporu v Táboře. Lidé sem nosí květiny

8. srpen 2018 15:46

Letadlo s ostatky tří českých vojáků padlých v Afghánistánu ve středu odpoledne přiletí do Prahy. Nad Českem vojenský speciál doprovodí gripeny, následovat bude pietní ceremoniál.

Památku vojáků si ale připomínají i lidé před vojenskou základnou v Táboře, kde muži sloužili. Pietní místo je hned vedle hlavní brány kasáren. Jsou tu fotografie všech tří padlých vojáků – Martina Marcina, Kamila Beneše a Patrika Štěpánka.

Jejich památku přišlo v Táboře od rána uctít několik desítek lidí. Na místě přibývají květiny a lidé sem jezdí z různých míst celé země.

Pietní místo u kasáren v Táboře, kde sloužili vojáci padlí v Afghánistánu

Rozloučit se přišli i Miloslava a Josef Slachovi z Tábora. „Byli to prostě mladí krásní kluci, kteří zbytečně přišli o život, a je mi z toho strašně smutno, protože jeden z nich ani nepoznal svého narozeného syna. Je to prostě moc smutné, furt se někde musí válčit, aby umírali mladí lidé,“ řekla paní Miloslava.

Z táborské základny krátce před polednem vyjel do Prahy autobus se čtyřiceti vojáky, kteří vzdají hold svým padlým kolegům přímo na pietním aktu na Letišti Václava Havla.

Na smrt se nemůžete připravit, říká hlavní kaplan Armády ČR o padlých českých vojácích

Hlavní kaplan Armády ČR Jaroslav Knichal

Tři čeští vojáci už se ze zahraniční mise domů nikdy nevrátí. V neděli zemřeli během sebevražedného útoku v Afghánistánu. „I když o možnosti smrti na etických seminářích mluvíme, každý má v podvědomí, že jeho se to netýká. Nedá se na to připravit,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou plukovník Jaroslav Knichal, hlavní kaplan Armády ČR.

Bude zde i velitel 42. praporu z Tábora Daniel Cekul, který se vrací letadlem z afghánského Kábulu, odkud doprovází své padlé vojáky na zpáteční cestě do vlasti. Velitel ještě před odletem řekl, že smrt všech tří je pro všechny skutečně velkou a nenahraditelnou ztrátou.

Památku padlých vojáků si připomínají lidé i v místech, kde muži žili, a nezapomínají na ně ani samotné radnice. Například Dívčice na Českobudějovicku zvažují, že vyrobí pamětní desku, která bude připomínat vojáka Martina Marcina, který v obci s rodinou bydlel.

Kamil Beneš, který je další obětí teroristického útoku, žil v Hluboké nad Vltavou. Město nabídlo rodině, aby si vybrala na hřbitově jakékoli místo, kde chce vojáka pochovat.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související