Vlastimil Kobrle – zakladatel Ústeckého dětského sboru

11. duben 2024

Když v Ústí nad Labem vyslovíte jeho jméno, málokdo bude váhat, o koho se jedná. Profesor Vlastimil Kobrle zde v roce 1966 založil Ústecký dětský sbor, který je dlouhodobě právem považován za českou i evropskou špičku.

Vlastimil Kobrle se narodil v roce 1928 ve Valdicích. Po maturitě a vysokoškolských studiích pedagogiky byl jako učitel poslán na umístěnku na sever Čech, kde už zůstal.

Nejprve učil na základní škole v Třebenicích. Od 60. let působil na Katedře hudební výchovy Pedagogické fakulty v Ústí nad Labem. Nejprve jako asistent, a v 90. letech se stal jejím vedoucím.

Ústecký dětský sbor, v jehož čele stál Vlastimil Kobrle se svou manželkou dlouhé desítky let, absolvoval přes 40 zahraničních zájezdů po evropských zemích i USA.

Na tuzemských i zahraničních festivalech získal mnoho ocenění. Vydal několik gramofonových i CD desek. Vystupoval se Severočeskou filharmonií nebo v inscenacích Severočeského divadla opery a baletu. Natáčel také sborové party k pohádkám Anděl Páně, Tři životy a O dívce, která šlápla na chléb.

Vlastimil Kobrle byl členem mezinárodních porot a stál u zrodu Mezinárodního sborového festivalu v Ústí nad Labem. Jeho syn dnes působí jako první koncertní mistr Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.