Vlastimil Brodský – smutný klaun českého filmu zamilovaný do severních Čech

21. březen 2023

I když se významný český herec Vlastimil Brodský narodil na Ostravsku, nejlépe mu bylo na severu Čech, kde celý život chalupařil. Už jako 26letý koupil po válce za 500 korun chalupu v Kytlicích na Děčínsku, kterou nakonec přenechal první manželce, tanečnici Boženě Křepelkové.

S druhou ženou, herečkou Janou Brejchovou si v polovině 60. let pořídil roubenku v obci Slunečná ležící mezi Novým Borem a Českou Lípou. Právě sem jezdil odpočívat celých 37 let. Místní na něj vzpomínají jako na civilního a laskavého člověka, který svou plachost a deprese maskoval černým humorem.

Většinu své divadelní kariéry strávil Brodský v Divadle na Vinohradech. Hostoval také v Národním a úzce spolupracoval s rozhlasem.

Jako filmový herec ztvárnil více jak 100 různých rolí – vážných i komediálních. Nejvíce si vážil filmů Světáci, Všichni dobří rodáci, Skřivánci na niti a Rozmarné léto. Zahrál si také v oscarovém snímku Ostře sledované vlaky a za roli ve filmu Babí léto získal Českého lva. Z prestižního Berlinare si dokonce odvezl stříbrného medvěda za nejlepší mužský herecký výkon v německém snímku Jakub lhář.

Smutný klaun českého filmu a lamač ženských srdcí Vlastimil Brodský se v dubnu roku 2002, na zahradě své chalupy ve Slunečné, zastřelil legálně drženou zbraní. Bylo mu 81 let a bál se umírání. Dobrovolný odchod si naplánoval.

Jeho děti chalupu z roku 1890 prodaly a nová majitelka ji nechala strhnout. Na místě postavila moderní dům. V severočeské Slunečné je Vlastimil Brodský pohřben se svými rodiči.

autor: Milan Knotek
Spustit audio