Vladimír Kořen – moderátor, všestranný učitel a popularizátor vědy

24. květen 2023

Říká o sobě, že měl už 46 automobilových nehod a ve vodě vydržel bez kyslíku přes 8 minut. Jeho manželka, se kterou má čtyři děti, je šachová mistryně. Řeč je o Vladimíru Kořenovi, teplickém rodákovi a populárním televizním moderátorovi.

Vladimír Kořen vystudoval nejdříve teplické gymnázium a potom žurnalistiku na Univerzitě Karlově. Na obrazovku České televize přivedl seriál České hlavy.

Byl autorem a moderátorem televizního týdeníku Planeta věda a podílel se také na dalším vědecko-publicistickém cyklu Živé srdce Evropy. Za popularizaci vědy a životního prostředí dostal významné ocenění Česká hlava i medaili Akademie věd.

Jako kandidát sdružení Klidné město se stal Vladimír Kořen v roce 2010 starostou Říčan. Ve funkci skončil po 10 letech, když odmítl podepsat nevýhodné smlouvy na prodej městských bytů.

Poté se stal učitelem na místní základní škole. Na druhém stupni vyučuje dějepis, občanku, zeměpis, přírodovědu, fyziku a výpočetní techniku.

Vladimíra Kořena známe ale nejvíce jako moderátora úspěšného pořadu Zázraky přírody s milionovou sledovaností. Společně s Marošem Kramárem zde provádějí místy nebezpečné pokusy sami na sobě.

Na prahu padesátky se Vladimír Kořen vrátil ke sbírání známek. Sází stromky a studuje přírodovědeckou fakultu, kde provádí výzkum zaměřený na karase obecného. U vědy a přírody tedy stále zůstává. A také zůstává jednou z nejsympatičtějších tváří, které na obrazovkách vidíme.

autor: Milan Knotek
Spustit audio