Vláda zrušila soutěž na prodej dolů

3. březen 2004

Severočeské doly se letos privatizovat nebudou. Vláda zastavila výběrové řízení na prodej státního podílu kvůli nízké ceně, kterou uchazeči nabízeli. Menší těžební společnosti - Sokolovské uhelné - ale ještě šance na privatizaci zůstala.

O Sokolovskou uhelnou projevil zájem jen jediný uchazeč - společnost Sokolovská těžební - sdružují současný management firmy. Jeho nabídka zní dvě miliardy korun, a vláda chce proto vyjednat vyšší cenu.

"Musí být nabídnuta cena, která je nad hranicí 2,5 miliardy, a předpokládám, že není možné, aby jiná cena byla ve vládě schválena," prohlásil ministr průmyslu Milan Urban.

Ani nabídky na privatizaci Severočeských dolů nedosahovaly tržního ocenění - tedy 7,5 miliardy korun. Nejvíce se k němu přiblížila společnost J&T, která slíbila zaplatit 6 miliard osm set milionů. To ale vládě nestačí.

Původní návrh usnesení předpokládal, že i s uchazečem, který za Severočeské doly ve výběrovém řízení nabídl nejvíc, se bude dále jednat o ceně. Jenže to podle ministra nezapadá do plánu vlády s hnědouhelným hornictvím.

"Vláda hodnotila obě privatizace tak, aby mohla být spokojena s řešením jako strategickým řešením. U Sokolovské uhelné toto řešení nalezla, u Severočeských dolů bohužel toto řešení nalezeno nebylo."

Výběrové řízení už dříve kritizovala i Evropská komise kvůli vyřazení uchazečů ze sousedních zemí. Odbory zase protestovaly kvůli vyřazení ČEZu ze soutěže a tvrdily, že tendr je ušit na míru Appian Group, která už vlastní Mosteckou uhelnou. K pochybnostem došlo i v případě, kdy další z uchazečů - Penta - po termínu dvakrát navýšil cenovou nabídku.

O způsobu nové privatizace dolů by vláda měla rozhodnout do konce roku.

autoři: alh , mta
Spustit audio