Vláda kvůli koronaviru vyhlásila nouzový stav, zakazuje akce nad 30 osob

12. březen 2020 15:44

Vláda po mimořádném jednání vyhlásila nouzový stav, který platí od čtvrteční 14. hodiny. Od pátku šesti hodin ráno zakazuje akce nad 30 osob. V Česku je nyní 96 lidí s nemocí COVID-19. Nejvíc případů lékaři odhalili v Praze.

Česká vláda vyhlásila kvůli šíření koronaviru stav nouze. Od 13. března jsou zakázané akce s účastí více než 30 osob, restaurace musí zavírat do 20:00.

Přes hranice se bude smět jen na určených přechodech a cizinci z rizikových budou mít do České republiky zákaz vstupu.

„Bude platit zákaz vstupu pro všechny cizince z rizikových oblastí. Opatření se jedná 13 oblastí: Čína, Jižní Korea, Írán, země Evropské unie – Itálie, Španělsko, Norsko, Nizozemsko, Belgie, Velká Británie, Dánsko, Francie, Rakousko, Švédsko. Zároveň platí zákaz vstupu českých občanů do těchto rizikových oblastí,“ oznámil Babiš.

V Česku je 96 lidí nakažených novým typem koronaviru. Ústecký kraj je jedním z nejpostiženějších regionů v celém Česku se 16 případy nákazy.

Ústecký kraj omezuje veřejnou dopravu, některé obce už zavírají i školky

Druhým dnem jsou uzavřené všechny školy. Na to reagují města a kraj – na některých místech už jezdí MHD podle prázdninového režimu. Stejné opatření spustí v autobusové dopravě od pondělí také Ústecký kraj.

Pokles počtu cestujících eviduje například společnost Arriva, která provozuje například městskou hromadnou dopravu v Teplicích.

Prázdninový provoz už zavedl například dopravní podnik Mostu a Litvínova. V ústecké MHD platí provoz jako o prázdninách od 13. března. Od pondělí 16. března se k opatření připojí i všechny zelené autobusy ústecké krajské dopravy.

Kraj je také připravený omezit mezistátní spoje se sousedním Saskem, a to kvůli plánovanému zavření hranic.

Prázdninový provoz má Ústecký kraj kvůli nařízení ministerstva zdravotnictví. To uzavřelo všechny školy vyjma mateřských. I ty ale města a obce pomalu zavírají.

V Dubí na Teplicku zavřou čtyři školky 16. března. V Ústí nad Labem jejich uzavření plánují. Už od 11. března je potom uzavřená například mateřská škola v Dolních Zálezlech na Ústecku.

Podrobnosti a aktuální vývoj situace najdete v ONLINE reportáži na iRozhlas.cz.

autor: Jan Bachorík | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související