Víte, co to je Ptačí hodinka? Zapojit se do ní můžete už první lednový víkend

Slyšeli už jste někdy o tzv. Ptačí hodince? Právě o ní si povídáme s Martinem Bacílkem, vedoucím oddělení územní ochrany ptáků České společnosti ornitologické.

„Ptačí hodinka je program občanské vědy, do kterého se mohou zapojit všichni milovníci ptáků. V rámci ní lidé po celé Evropě o víkendu 5. až 7. ledna sčítají ptáky na krmítkách nebo zahradách,“ vysvětluje Bacílek.

Nadšení amatéři tak poskytnou ornitologům velká data o tom, jací ptáci kde zimují i o tom, zda v tomto počasí chodí na krmítka.

„Stačí si sednout s papírem a tužkou na hodinu někam k oknu s výhledem na krmítko. Je jedno, která hodina to bude, i když ptáci jsou samozřejmě nejaktivnější v ranních nebo odpoledních hodinách. To sčítání je velmi jednoduché – měl by se zapsat vždy ten největší počet viděných ptačích jedinců od jednotlivého druhu,“ dodává Martin Bacílek.

Na webu Bird Life je k dispozici řada nápověď, jak jednotliví ptáci vypadají a jak je od sebe odlišit.

Jak by se měl člověk na sčítání ptáků připravit? Musí se člověk do Ptačí hodinky předem připravit? Co sypat ptákům do krmítka, aby do něj přilétalo co nejvíc ptačích druhů? A kterému ptáku patří rok 2024 a proč? Nejen to se dozvíte z audiozáznamu celého rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.