Víkend v Ústeckém kraji ožije městskými slavnostmi. Zajít ale můžete třeba i na Děčínskou kotvu

18. srpen 2022

Láká vás spíš Úštěcký historický jarmark, nebo spíš slavnosti v Oseku, Rumburku, Březně či v Dubí? Vyberte si. Tipů na víkendový program ale máme mnohem víc.

Sobota 20. srpna

Úštěcký historický jarmark začíná v centru města v sobotu od 9 hodin.Program se bude odehrávat na několika scénách – uvidíte show praporečníků a bubeníků, loutkáře, šermíře, zažijete středověké hry, písně i tance. Očekává se i příjezd císaře Karla IV. s družinou a večerní program uzavře ohňostroj kouzelníka Žita.

Pokud se do Úštěka nedostanete, dopřejeme vám v našem vysílání alespoň malou ochutnávku v podobě přímého přenosu pořadu Výlety s Pavlem Kudrnou – odpoledne od 13 hodin.

Jarmark v Úštěku

Carpe diem, tedy česky Užij dne, najdete na hradě Hněvín v Mostě. Začíná se v 20. srpna v 17 hodin a krom hudby, jídla, pití a také skvělého výhledu na královské město Most si můžete užít i dobrého pocitu, že jste pomohli. Sobotní benefiční akce je ve prospěch místního neziskového spolku Nové háro, který pomáhá dětským onkologickým pacientům.

Osek na Teplicku bude v sobotu žít slavnostmi a také tradiční poutí, která má letos 500. výročí. Začíná se v 10.15 v areálu cisterciáckého kláštera, hrát bude Krušnohorská dudácká muzika, pouliční šraml Péro za kloboukem, uslyšíte i hudbu středověkou a další žánry. Pobaví vás Divadlo v pytli Petra Stolaře, chybět nebudou stánky s ukázkami historických řemesel, na dolním nádraží můžete obdivovat autoveterány, na Lukách zase vojenskou techniku a samozřejmě nebudou chybět pouťové atrakce. K mání bude i filatelistická lahůdka – speciální poštovní razítko k 500. výročí Osecké pouti.

Místa, kde se natáčel seriál Most! Výhled na hrad Hněvín.

Velké slavnosti mají také v Rumburku – v 10 hodin to odstartuje pochod s bubeníky Groove Army. Na programu je také například show Michala Nesvadby, exhibice na kolech, bubenická show, výstava historických vozidel a krom dalšího také spousta různé muziky – třeba v 15 hodin to bude koncert Václava Noida Bárty a Bek Bek clanu.

V České Lípě, v kulisách Vodního hradu, předznamená letošní ročník hudebního festivalu Lípa Musica Noc na vlnách. V sobotu od 17.30 vystoupí Beata Hlavenková, Vojta Nýdl, Vladimír Václavek a Ensemble Flair – potěší se tak milovníci folklóru, worldmusic, alternativní hudby i indie žánru.

Hrát a zpívat se bude také v Děčíně – letní kino Bažantnice zve na revivalový festival Děčínská kotva. Začátek je ve 12.30 a vystoupí například  kapely Mišík Revival Band, Lucie Revival a Nazsong – tedy Tribute to Nazareth.

Lounské výstaviště po celý víkend od 9 do 17 hodin nabízí výstavu DŮM 2022, aktuální přehlídku novinek z oborů stavba, bydlení a zahrada. Představí se přes 130 vystavovatelů z celé České republiky.

Neděle 21. srpna

V neděli v 9 hodin začíná další den Osecké pouti, která letos slaví 500. výročí. V areálu kláštera se představí Krušnohorská dudácká muzika, lidová hudba, středověká hudba Subulcus, pouliční šraml Péro za kloboukem, Divadlo V Pytli Petra Stolaře, dále pak rytířské ležení, souboje, chůdaři, flašinetáři, kejklíři, verbíři a lapkové.

Děti na řetízkovém kolotoči

Od železniční stanice Osek dolní nádraží až k České poště je zajištěna nepřetržitá jízda motorového vláčku od 9 do 16 hodin. V 18 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie začne koncert houslového virtuóza Jaroslava Svěceného a dalších špičkových hudebníků.

Neméně pestrý program nabízí nedělní pouť v Březně. Po celý den vás čekají  stánky s různým zbožím, artistická show, pirátská loď s piráty na rybníčku, historický šerm, divadlo, tance severoamerických Indiánů, ukázky výcviku dravců, kejklíři, v 17 hodin skupina Čechomor a od 19 hodin Josef Švejk a C&K Šraml.

V Dubí vrcholí letošní slavnosti – ve 13 hodin ve sportovním areálu Dubí vystoupí Petra Janů se skupinou Amsterdam, v 15 hodin to bude skupina Slza a v 17 nastoupí legendární Olympic.

Gladiolus čili mečíky

Gladioly pro hraběnku Livii si můžete 20. srpna prohlédnout na zámku Velké Březno, mečíky v desítkách váz tu ozdobí zámecké interiéry a od 14 hodin  začne tradiční odpolední nedělní pohádka – dnes to bude pohádka O Budulínkovi v podání divadla Kapsa Andělská hora.

Také ale můžete vyrazit na noční prohlídku zámku v Děčíně. V době od 19 do 22 hodin vás hrané noční prohlídky zavedou do časů, kdy zámek navštívil slavný skladatel Fryderyk Chopin. Jak to bylo s ním a jeho láskou k dceři hraběte Františka Antonína Thuna? To vše a mnohem více se dozvíte v nočních prohlídkách.

Lounské výstaviště v neděli od 9 do 17 hodin nabízí výstavu DŮM 2022, aktuální přehlídku novinek z oborů stavba, bydlení a zahrada. Představí se přes 130 vystavovatelů z celé České republiky.

Na závěr něco pro teraristy začínající i pokročilé: Výstavní a prodejní setkání chovatelů terarijních a akvarijních zvířat, exotického ptactva a flóry v Clarion Congress Hotelu v Ústí nad Labem. Akce se koná 20. srpna od 9 do 13 hodin.

Spustit audio