Víkend v Ústeckém kraji je ve znamení masopustu, kultury i podpory Ukrajině

24. únor 2022

Masopustní veselí pokračuje – například v Ústí nad Labem, děčínské zoo nebo v Horním Jiřetíně na Litvínovsku. Také ale můžete nahlédnout do tajů paličkované krajky v teplickém muzeu, zajít do ústeckého činoherního studia na premiéru slavné Čechovovy hry Višňový sad nebo na Kocoura Modroočka do Severočeského divadla opery a baletu v Ústí nad Labem.

Sobota 26. února

Od 10 do 16 hodin je v sobotu 26. února pro návštěvníky otevřená Levandulová zahrada Anette Klapý na Litoměřicku.

Levandulová zahrada v Klapý

Těšit se můžete na výborné dobroty ze zabíjačky, ale i na koláče a jiné české dobroty, teplé nápoje na zahřátí z domácích sirupů a čaje s levandulí. Řadu levandulových produktů – ať už kosmetických, dekorativních nebo gastronomických si můžete i nakoupit. K vidění bude i výstava svatební historie a ukázky, jak vypadá svatební obřad v Levandulové zahradě.

Víc se dozvíte na jejich webových stránkách, kde také vyjadřují podporu napadené Ukrajině.

Čtěte také

Už v 11 hodin se v sobotu 26. února sejde masopustní průvod v Městských sadech v Ústí nad Labem. V čele s medvědem se vydá na Lidické náměstí. Vyhrávat k tomu bude Ústečanka. Na Lidickém náměstí budou už od 10 hodin zabijačkové trhy, a jakmile dorazí masopustní průvod, začne kulturní program – ukázky tradičních zvyků, soutěž v pojídání chleba se sádlem, soutěž o nejlepší jitrnici a tak dále.

Masopust v ZOO Děčín 2018

Ve 14 hodin startuje masopust i v Zoologické zahradě v Děčíně – soutěžit se bude o nejlepší koblihu, ale taky v rychlosti pojídání téhle masopustní pochoutky. Po programu v zoo se masopustní průvod vydá do města a na každé ze šesti plánovaných zastávek budou další špumprnákle. Masky jsou vítány a mohou se těšit na odměnu!

Podobné to bude s masopustem v Horním Jiřetíně – tam se průvod masek sejde ve 14 hodin u závodu Triola. Poté se vydá směrem ke kulturním domu, kde už bude čekat guláš, program pro děti i sladké odměny pro nejhezčí masky.

Něžná krása krajky - náramky, autor Jaroslav Prášil

Přijďte se rozloučit s úspěšnou výstavou Něžná krása krajky v Regionálním muzeu v Teplicích. Od 13 do 17 hodin tu bude workshop paličkované a šité krajky. Renomované lektorky z Ústeckého kraje Vás zasvětí do tajů tvorby křehké krásy. Kurz je určen pro začátečníky i pokročilé a jeho tématem je Jaro a jarní motivy.

Pokud přemýšlíte, kam vyrazit s dětmi, můžete zvolit třeba Divadlo rozmanitostí v Mostě. Od 10 a pak ještě od 17 hodin si můžete užít dramatizaci jedné z pohádek o svérázném skřítku Loktibradovi, hodné Dívčince a zlé Maceše.

Čtěte také

Máme tu také pozvánku pro milovníky dojemných příběhů a skvostné hudby Guiseppe Verdiho. Severočeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem zve na představení La Traviatta. Jako předloha libreta posloužil román Alexandra Dumase Dáma s kaméliemi. Začátek je v 17 hodin.

Neděle 27. února

Na klasickou divadelní komedii Višňový sad Antona Pavloviče Čechova vsadila dramaturgie ústeckého Činoherního studia. Uvede ji v neděli 27. února od 19 hodin jako 5. premiéru 50. sezóny.

V této hektické době vyjadřuje Činoherní studio symbolicky podporu Ukrajině, s řadou ukrajinských kolegů ho pojí i užší vazby. 

Pohádkový muzikál pro malé i velké Ferda Mravenec v podání Docela velkého divadla uvádí v neděli od 10:30 Krušnohorské divadlo v Teplicích. Prožijete dobrodružství slavného hrdiny s puntíkovaným šátkem a jeho přátel.

Také Severočeské divadlo v Ústí nad Labem zve na pohádku – od 15 hodin tu pražské Divadlo Krapet nabídne malým divákům příběh kocoura Modroočka. Divadelní hra vznikla podle knihy Josefa Koláře a je navíc plná chytlavých a půvabných písniček Marka Ebena.

Severočeské divadlo Ústí nad Labem

Na závěr něco pro hokejové fanoušky – Verva Litvínov přivítá na svém ledě Vítkovice, začátek zápasu je v 15.30.

Snad už koronavirus nic nezhatí a vy si vyberete nedělní zábavu podle vlastního vkusu. Cokoli si vyberete, hezky se bavte!

Spustit audio