Víkend plný plesů a masopustního veselí si užijete v Ústeckém kraji

16. únor 2023

Masopustní veselí se koná o víkendu na mnoha místech Ústeckého kraje. V plném proudu je také plesová sezóna a řada dalších kulturních akcí.

Sobota 18. března 

Masopustní veselí dorazí 18. března v 10:00 na Mírové náměstí v Kadani. Pro všechny je připravený bohatý program, ukázky starých řemesel i ochutnávka zabijačkových dobrot.

Na zámku v Děčíně se od 20:00 koná jubilejní, už 10. zámecký ples. Těšit se můžete na orchestr George band, romskou kapelu Galiani gypsy jazz, taneční vystoupení Agáty Ženíškové, prosecco bar a občerstvení v řeckém stylu. Večerem provází Jan Rottenborn. Paví ozdoba vítána.

Masopust v ZOO Děčín 2018

Ples, konkrétně Staročeský ples, se koná i v Bečově u Mostu. Od 20:00 hraje k tanci i zábavě Lounská 13, akci moderuje Zdeněk Lukesle.

Masopust začne i v děčínské zoo, a to od 14:00. Na návštěvníky čeká odpoledne plné veselí, hudby, tanečků, dobrého jídla a taškařic. Součástí je i soutěž o nejchutnější masopustní koblihu. V 15 hodin vyráží od hlavní brány zoo masopustní průvod. O veselou náladu se během něj postarají harmonikáři, vozembouchář, Divadelní spolek Karel Čapek Děčín, herci na chůdách či jednokolkář s harmonikou.  Připraveno je celkem pět zastavení, průvod končí v Křížové ulici.

Masopust slaví i Krásná Lípa. Maškary mají sraz ve 14:00 před Aparthotelem Lípa. Odtud pak vyráží průvod do města za účasti Folklorního souboru Lužičan a Dykyta.

Masopust na Dlaskově statku v Dolánkách

Farmářské trhy a tradiční Masopust zažijí lidé také ve Štětí. Od 10 hodin jsou farmářské trhy na Novém náměstí, na 13:30 je naplánovaný sraz masek ve Stračí, ve 14 hodin pak startuje průvod masek ze Stračí do Štětí. Hraje Švejk Band.

Ani v Litoměřicích si nenechají utéct příležitost k masopustním taškařicím. Vše začíná v sobotu ve 13:00 na Mírové náměstí. K vidění bude pravá vojenská polní kuchyně, k poslechu straročeské písničky, na programu jsou i dílničky pro děti a průvod masek, pohádka a mnoho dalšího. Součástí bude i soutěž O nejlepší masku.

11. ročník masopustní veselice slaví i v Úštěku. Akce se koná od 9:00 do 17:00 na tamním náměstí. Na všechny čekají zabijačkové hody, řemeslný jarmark, staročeské kapely, divadlo a mnoho dalšího.

Na masopust zve i Ústí nad Labem. Program na Lidickém náměstí začíná už v 9:00. Těšit se můžete na prodej zabijačkových specialit, soutěže pro děti, dílničky, živá zvířátka. V 11 hodin sraz účastníků masopustního průvodu, který pak poputuje na Lidické náměstí.

Ústecký Dům kultury pak pořádá 14. ročník Plesu severočeských patriotů. Na programu Palo Habera, Boom Band, Ilona Csáková, The Beatles Revival, Miloš Pokorný, Martin Hrdinka a další. Začátek je ve 20:00.

Rumcajs a Manka z pohádek Václava Čtvrtka

I kulturní dům Svoboda v Libouchci zase hostí od 20:00 Myslivecký ples, který pořádá Myslivecký svaz Střela Jílové. Na účastníky čeká bohatá zvěřinová tombola, k tanci a poslechu hraje kapela Rumkrat.

Docela velké divadlo v Litvínově uvádí v sobotu od 16:00 slavnou pohádku Václava Čtvrtka Loupežník Rumcajs – vyprávění o jičínském ševci a jeho přátelích pro Docela velké divadlo zdramatizovala Jana Galinová, hudba a texty písní Jan Turek.

Divadlo Rozmanitostí v Mostě zve malé diváky od 10:00 na pohádku Tři čuníci nezbedníci. Jedná se o jednu z nejslavnějších pohádek Anglie, která se stala předlohou pro nové zpracování veselého příběhu tří prasátek.

Pěvecký smíšený sbor Aurum pod vedním Magdy Martincové oslaví 10 let své existence slavnostním koncertem, který se uskuteční 15. února od 17:00 ve výstavní síni Lurago v Litvínově.

Chlumec zve všechny milovníky středověkých bitev na rekonstrukci Bitvy u Chlumce z roku 1126. Sraz je na náměstí v 17:30, odkud pak vyrazí lampionový průvod na Kolbiště. V 18 hodin začíná LED ohňová show Život a smrt s šermířskými souboji a ohňostroj.

V teplickém TepJazz clubu od 20:00 vystoupí přední česká jazzová a swingová zpěvačka Eva Emingerová. Společně se svými přáteli otevře sérii kulturních akcí letošního roku v prostorách TepJazzu - bývalého Jazzclubu v Teplicích.

Neděle 19. března

Městská knihovna v Děčíně má na nedělním programu od 15:00 pohádku Manka, chytrá hlavinka na motivy pohádky Chytrá horákyně od Boženy Němcové. Hraje Sousedské divadlo Velká Bukovina.

Městská knihovna Děčín

V neděli si dali sraz v Děčíně i otužilci – na akci Otužilý Valentýn. Od 10 hodin je prezentace na rogalu pod zámkem. Chybět nebudou teplé nápoje, opékání buřtíků, dílničky a pro děti s Anděly bez křídel a ve 13:30 proběhne v restauraci Fabrika vyhlášení výsledků a křest nových otužilců.

Poutníci, legenda české country hudby, mají koncert v neděli od 19:00 v teplickém Domě kultury. Zazní nejen hity jako Panenka, Pojďme se napít nebo Hotel Hillary, ale i skladby z oblasti americké country hudby. Uslyšíte i songy z nového CD kapely s názvem Stíny na střechách.

Na neděli naplánovali masopustní karneval v Lišnici. Sraz masek je před obecním úřadem v 10:30, následovat bude průvod masek po obci a masopustní zabíjačka.   

Dům kultury v Ústí nad Labem má v neděli od 19:00 na programu vystoupení Losers Cirque Company. Jde o akrobatickou show s názvem Konkurz, kde o vítězi rozhodnou sami diváci.

Leguán kubánský (Cyclura nubila)

Hotel Clarion v Ústí nad Labem hostí pravidelnou teraristickou burzu. Akce se koná od 9:00 do 12:00. K vidění budou ještěři, hadi, králíčci, ale i krmný hmyz, vybavení do terárií, rostliny a další.

Dvorek a kavárna Jeroným v Lounech pořádá od 15:00 do 17:00 soutěž amatérských hospodyň a hospodářů o nejlepší masopustní polévku s názvem Polévka je grunt. Uvařte doma, ohřejte a servírujte v knihovně. Hlasují všichni strávníci. Výherce nejchutnější polévky získá překvapivou gastrocenu.

Masopust po celý víkend pak můžete zažít v Levandulové zahradě Anette v Klapý, a to vždy od 10:00 do 16:00. Čekají na vás pamlsky všeho druhu a jako vždy i příjemná atmosféra.

Spustit audio