Vida Skalská Neuwirthová – princezna Bosana z Teplic

23. květen 2023

Pamatujete si tu krásnou, ale protivnou princeznu z pohádky Tři veteráni, které rostl nos tak rychle, že cestoval po Evropě? Určitě ano. Hrála ji teplická rodačka Vida Skalská. Dnes se jmenuje Neuwirthová. Po manželovi, který je lékařem.

Tvůrci slavné pohádky o třech válečných vysloužilcích, co dostanou od skřítků kouzelné dary, hledali dívku orientálního vzhledu s očima daleko od sebe.

Když přišla Vida na konkurz, Zdeněk Svěrák okamžitě volal režisérovi Lipskému, aby už nikoho jiného nebral. Princezna Bosana pak zaujala diváky u nás i v obou německých zemích. Všichni proto očekávali, že mladou herečku odrazí k velké kariéře.

Jenže další atraktivní nabídky nepřišly. Vida si pak zahrála už jen malé role – třeba sekretářku ve filmu Vesničko má středisková.

Od filmu nakonec odešla úplně. Založila loutkové divadlo, které ale v roce 2002 vzala povodeň. Dnes stojí v čele dětského divadla Feigele v pražské Židovské obci a živí se jako turistická průvodkyně po Praze a Terezíně.

Napsala také dvě dětské knížky – Opuštěný palác a Dobře ukryté poklady. Jedná se o převyprávěné biblické příběhy a legendy.

Vida Neuwirthová má dva syny – jeden je právník a druhý golfový trenér. Lidé ji dodnes poznávají.

Sama o sobě říká, že je slavná jeden den v roce, když jdou Tři veteráni v televizi. Za 10 natáčecích dnů tehdy dostala honorář 1600 korun. Rudolf Hrušínský ale prosadil jeho zvýšení, protože dostala od maskérských prostředků ošklivou vyrážku. Na něj a další gentlemany, po jejichž boku si zahrála, vzpomíná v nejlepším.

autor: Milan Knotek
Spustit audio