Věra Martinová - zpěvačka

Ve čtvrtek 18. února byla hostem v našem vysílání paní Věra Martinová. Vyprávěla o novém albu Křídel se nevzdám i o tom, proč ráda spolupracuje s Pavlínou Jíšovou a Jamiem Marshallem, jakou knížku právě dočetla a proč miluje kyperské moře...

Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého audiozáznamu.

Níže naleznete přepis celého rozhovoru.

Slávka Brádlová, moderátorka: Dnešním hostem ve vysílání Českého rozhlasu Sever je Věra Martinová, jméno, ke kterému těžko dodávat něco, co by posluchači Českého rozhlasu Sever nevěděli, protože vaše písničky hrajeme, dá se říci, dnes a denně. Tak vítejte teď i se slovem mluveným.

Věra Martinová, zpěvačka: Hezké dopoledne.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak máme několik příležitostí, několik příčin, několik záminek, proč se scházíme právě v měsíci únoru. Za prvé životní jubileum, za druhé nové album, dokonce v kompletu s DVD. Co z toho vás potěšilo víc?

Věra Martinová, zpěvačka: No, tak samozřejmě, že člověk má velkou radost, když se něco novýho narodí, že jo. Takže určitě z toho CD mám velkou radost, protože mně to trvalo vlastně víc než půl roku, než se to všechno dalo dohromady. To je moje dítě, že jo, čerstvé. Takže z toho mám velkou radost, ale všechno, vlastně všechno mi dělá radost. Dělá mi radost turné, kde je více než 20 koncertů zatím, a to ještě všechno není ukončeno, těším se na koncert ve Vinohradském divadle a takže čeká mne spoustu práce, a to je dobře.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Posloucháte Český rozhlas Sever, posloucháte Věru Martinovou. Já doufám, že budeme mít i šanci ochutnat něco z chystaného alba, o kterém jsme zatím ani neřekli, jak se jmenuje, popřípadě bude jmenovat, pokud už je to rozhodnuté, pokud už to víte. Dočetla jsem se, že to budou všechno komplet a zbrusu nové písně.

Věra Martinová, zpěvačka: Ano, všechno to jsou nové písně a kromě jedné výjimky jsou všechny původní český, o což já jsem se snažila vždycky dbát, protože vzít nějaký zahraniční hit a okopírovat i s chlupama, to mne nikdy nebavilo. Já mám z toho radost, já doufám, že se ty písničky budou líbit, protože jsou tam krásný melodie a krásný texty především. Doufám, že to osloví hlavně moje vrstevnice, protože, co si budeme povídat, k těm já mám nejblíž, ale myslím si, že to může zasáhnout poměrně širokou skupinu, protože ty texty jsou krásný, poetický a přitom sdělný. Album se bude jmenovat Křídel se nezříkám, což si myslím, že v tomhle roce, kdy mám tohle jubileum, je docela symbolický.

Slávka Brádlová, moderátorka: Křídel se nezříkáte, navíc věříte svým snům, pokud bych měla citovat název předchozího alba. To jsou docela dobrá životní kréda. Pojďme k těm jednotlivým písničkám. Řekla jste, že vlastně jenom jeden výlet tam byl jakoby za české hranice. Je to ta písnička /nesrozumitelné/?

Věra Martinová, zpěvačka: Tak ona to není písnička /nesrozumitelné/, to je hit, který původně nazpívali Hollies, to možná někdo z posluchačů, kteří teďka poslouchají, ani nepamatuje, ale byla to kapela, která měla nádherný, nádherný melodie a tohle je jedna z nich a /nesrozumitelné/ byla jedna z interpretek, který tuhletu písničku natočily, takže je to vlastně takový světový šlágr, ale myslím si, že u nás není až tak jako zase moc známý nebo známá tahle písnička, takže jsem ji udělala tak nějak trošku po svým a mně se to teda líbí. Pavlína Jíšová k tomu napsala krásnej text.

Slávka Brádlová, moderátorka: To je vlastně to jméno, na které jsem čekala, protože Pavlína Jíšová, dá se říci, že je to takovou vaší dvorní autorkou. Sama, když byla hostem ve vysílání Českého rozhlasu Sever, tak tuhle spolupráci vzpomínala a velmi si ji pochvalovala, takže asi, asi si rozumíte, asi to ladění bude hodně podobné.

Věra Martinová, zpěvačka: No, tak my jsme taková i podobná věková kategorie, Pavlína je teda ještě o něco mladší, nicméně myslím si, že to, že to ženský cítění máme asi velmi podobný, ještě ke všemu jsme obě dvě muzikantky, takže ženská ženskou vždycky nejlíp pochopí a Pavlína má obrovskej dar zvláštního vyjadřování v textech, myslím si, že je poznatelná a přitom ty texty jsou sdělný, něco vám říkají, nejsou to jenom nakupený básnický výrazy, ale má to obsah a spolupráce s ní mi hrozně vyhovuje, protože ona ještě ke všemu netrvá vyloženě na svým a když se mi tam něco třeba nezpívá dobře, tak si spolu buď sedneme u vínka, což se nám teda dlouho nepovedlo, teď už to většinou řešíme přes e-maily a přes telefony, no a dovymyslíme tam spolu něco jinýho. To znamená, že urputně netrvá na tom - takhle jsem to napsala, buď to tak bude, anebo neber, jo. Takže opravdu já jsem strašně moc ráda, že se známe a že ji mám teda.

Slávka Brádlová, moderátorka: No, posluchači Českého rozhlasu Sever teď mohou mít první ukázku. Písnička je s názvem Strádám, český text Pavlína Jíšová.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Dozněla jedna z písniček chystaného alba Věry Martinové, která je dnes hostem ve vysílání Českého rozhlasu Sever. Textařka Pavlína Jíšová se tedy zase předvedla. Doufám, že posluchačům se to líbilo a že je to písnička, kterou by si třeba chtěli pustit podruhé, potřetí. Dočetla jsem se, že k vašim koníčkům patří literatura. Mne by zajímalo, co tedy leží právě teď u vás na nočním stolku, protože myslím si, že přes den se ke knize asi těžko dostanete.

Věra Martinová, zpěvačka: Já jsem noční čtenář, já jsem vůbec sova, takže já většinou usínám kolem druhý, třetí hodiny a právě těším se, když jdu kolem tý jedný hodiny do postele, když to stihnu o půlnoci, tak je to báječný, a těším se, jak si lehnu s tou knížkou, no a teď záleží na tom právě, co čtu, protože když je to něco úžasného, co je přesně to, že ta kapitola končí tak, že si řeknete, no, to musím ještě kousek dál, tak to někdy taky skončí ve čtyři, v pět ráno, jo, že jo, no a teď jsem četla překrásnou knížku od Mária Coehla Záhir. Já to všem doporučuji, protože to je překrásná filosofie, je v tom strašně moc moudra, a přitom je to psaný jako lidsky. Krásná knížka.

Slávka Brádlová, moderátorka: Ale musíme se asi zmínit ještě o jednom jméně, které k té nové desce také patří, a řekla bych, že to je jméno, které k vám už patří několik let, dokonce jste řekla: "To je skoro jako druhý brácha." Tak, o kom je řeč? Víte dobře.

Věra Martinová, zpěvačka: No, je to Jamie Marshall, s kterým jsme se dali před lety úplně, nebo jsme se potkali víceméně náhodně, a pak jsem ho požádala o to, jestli by mi nenapsal nějaký písničky na to minulý cédéčko, no a už jsme si tak nějak zůstali, myslím tedy, co se muzikantského partnerství týče. A já jsem moc ráda, že to vydrželo takhle dlouho, protože mně Jamie rozhodně pořád má čím obohatit a on mi tvrdí, že je to též. Asi na tom něco bude, protože mám dojem, že za svojí hudební kariéru, jak, jak britskou, tak zdejší, s nikým tak dlouho nevydržel. Takže napsal mi opět krásný písničky na tohle CD, jsou tam, tuším, tři jeho věci, protože to teď nemám před sebou, ještě to nemám úplně vyloženě v hlavě a bude se mnou zase jezdit nadále jako host na tom našem turné, protože já si myslím, že to je hlas, který prostě je škoda, abych ho pustila někam k vodě, že jo.

Slávka Brádlová, moderátorka: Zajímalo by mně, jak se rodí právě tyhle písničky? S Pavlínou Jíšovou jste tu spolupráci popsala, tady Jamie dělá hudbu a texty nějaké? Budou tam vaše, nebo jsou to všechno autoři okolo, okolo?

Věra Martinová, zpěvačka: No, já texty nepíšu, já neumím. To jsem nedozrála a mám obavy, že nedozraju. Prostě někomu je to dáno, někomu ne. Já ... napsala jsem asi jeden nebo dva texty v životě a rozhodně to není žádný veledílo, takže to přenechávám skutečně těm, kterým to jde. Já si píšu, když už muziku, tady na tomhle cédéčku budou dvě písničky, kde jsem napsala muziku, jedna z nich je právě titulní Křídel se nezříkám a do textů se nepletu. Takže Jamieho věci vlastně vždycky vznikají tak, že on mi dodá muziku a já pak oslovím své přátele textaře. Někdy se stane, že samozřejmě se někdo netrefí, někomu to nesedne, tak to zkusí druhej a tak dále. Naštěstí všichni jsou velmi rozumní a nikterak se na mne za to nezlobí, protože vědí, že je to ku prospěchu věci. U Jamieho je to takhle. Já třeba naopak docela ráda píšu na text. Takže Křídel se nezříkám je text Karla Macálky, který mimo jiný tam má ještě dvě kompletní písničky a moc, moc roztomilý, moc příjemný a já jsem na něj napsala muziku.

písnička

Slávka Brádlová, moderátorka: Tím hostem je dnes Věra Martinová. Hodně mluvíme o chystaném albu Křídel se nezříkám. Malinko jsem se pozapomněla zeptat na obsah DVD, protože turné k albu plánujete právě na rok 2010 a bude toho opravdu podle programu dost a dost, tak předpokládám, že na tom DVD ale budou záznamy z nějakých koncertů minulých, možná nějaké vyloženě vzpomínkové záležitosti.

Věra Martinová, zpěvačka: No, ano, je to celý velký archiv a přijde mi to takový k tomuhle vlastně půlstoletému jubileu, že je to vlastně takový docela hezký - na jedné straně nové cédéčko, abyste, posluchači, viděli, že se doma neflákám a netěžím jenom ze starých písniček a zároveň taková trošičku rekapitulace toho, co, co mám vlastně za sebou. To znamená, bude tam celý záznam koncertů České televize z roku 95, budou tam nějaké klipy, nějaké duety. Myslím si, že to bude docela milý. Já se nato těším.

Slávka Brádlová, moderátorka: Nebylo by asi spravedlivé pominout kapelu, která vás doprovází nejenom na albu, ale taky právě na tom turné. Kapela se jmenuje "Prst", správně asi by se mělo říkat P.R.S.T., protože jsou to velká písmenka s tečkami, takže slovo zkratkové. Já už jsem o vypátrala. Pro naše posluchače rozšifrujte.

Věra Martinová, zpěvačka: No, já jsem taky původně nevěděla, proč tam jsou ty tečky a teprve následně jsem se to dozvěděla, že to jsou počáteční písmena jejich křestních jmen. To znamená Pepa, Radek, Sváťa, Tomáš - P.R.S.T., ale, protože jsem je neznala ještě třeba příjmením a když jsme se domlouvali, že jo, tak pak jsem si brala na ně kontakty a přišlo mi to nesmírně vtipný a říkala jsem si, kluci, v byste se měli jmenovat "ovoce-zelenina", protože, no, tak vemte si to, Svatka jediná to kazí, ta je Štěpánková, ale dál je to Malina, Hlávka a Vokurka.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak u Svatavy je šance, že tu Štěpánkovou může ještě za něco provdat a přispět tedy do té ovocno-zeleninové zahrádky. Pokud někdo tuhle skupinu zná, tak ví, že jsou to lidé, dejme tomu, 25, 30, tak bych to asi viděla. Takže jak jste se tady domlouvali? Tady už asi o nějakém souznění věku se moc mluvit nedá, tak jste si asi museli zalahodit jinak.

Věra Martinová, zpěvačka: Samozřejmě, že s tím věkem člověk, to já nechci říct moudří, proboha, to ne, to je, to je moc hluboký, ale pořád se někam vyvíjí, samozřejmě, že jo. Má najednou úplně jiný vidění světa, ale to neznamená, že nemůžu rozumět tomu světu těch vlastně skoro, no, ne skoro, o generaci mladší. Já mám strašně ráda mladý lidi okolo sebe, mám 17letou dceru, takže já nemůžu mentálně stárnout, protože to znamená, že bych postavila mezi ní a mezi ní a mne bariéru a vůbec mezi mne a mladý lidi, já mám mladý lidi hrozně ráda, fandím jim a myslím si, že tahle právě generace pro nějaký supermladý, pro mne už i ti třicátníci jsou staří, ale těch třicátníků i těch sedmnáctiletých, já jsem poznala mezi nimi moc, moc kvalitních, krásných lidí, takže vůbec nezahazuji budoucnost naší země do koše s tím, že tyhle mladí a my, když jsme byli mladí, to bylo všechno jinak. Ne,oni to umějí líp!

Slávka Brádlová, moderátorka: Připravit nové album, předpokládám, že přípravou DVD se zabýval někdo jiný, tam, že jste měla třeba jenom právo veta nebo naopak velmi důrazného doporučení, toto ano. Všechno to ale dá přeci jenom dost zabrat. Tak by mne zajímalo, jakým způsobem relaxujete. Zdá se mi, že dovolené, to je u vás vždycky zima a někam ven, jinam, pryč, daleko?

Věra Martinová, zpěvačka: No, přes léto je spousta festivalů, čili tam já opravdu dovolenou téměř nemívám, nehledě na to, že tady bývá hezky, tak proč utíkat někam k moři, ale strašně ráda vyrážím na podzim. Mám za sebou prostě vlastně v podstatě tři čtvrtě roku práce a našla jsem si takový místo, kam se vlastně vracím ještě s partou lidí, mezi nimiž je většina lékařů, takže ještě vlastně pod lékařským dohledem, už vlastně čtvrtým rokem jezdím na Kypr, a to mi dělá moc dobře, moje kamarádka, doktorka Helena Fuksová Fuksová mne přesvědčila, že prostě je potřeba, aby u toho moře člověk strávil tři neděle. Tak ze začátku se mi to zdálo strašně dlouhý, ale pak jsem zjistila, že ono to tak skutečně je, protože ten první týden jste ještě taková napružená, co se děje, kde, jestli něco neprošviháváte a tak dále, ten druhý týden se teprve jako zklidňujete a třetí týden si to teprve užijete a opravdu si odpočinete. Opravdu na tom něco je. Já jsem bohužel loni teda byla jenom 14 dní, protože jsem už jela teda v přípravách toho cédéčka, tak jsem nechtěla být tak dlouho pryč a je to znát, protože najednou mám virózu, kterou jsem neměla už rok a půl. Když jsem byla na Kypru tři neděle, tak potom jsem skutečně rok nebyla vůbec nemocná. Moře je úžasný na tyhle záležitosti a ten podzim na tom Kypru je prostě úplně fantastickej, protože tam není takový vedro, ale moře je teplý a je to krásnej relax.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.