Vepřové se zelím a rýží
Je to zase jídlo z jednoho hrnce nebo – abychom byli přesní – z jedné zapékací mísy a překvapí vás chuťovou vyvážeností.
Suroviny:
500 g vepřového masa (plecko, nebo libovější bůček)
250 g kysaného zelí
2 šálky rýže
1 rajský malý protlak
4 stroužky česneku
sádlo nebo olej
pepř
sůl
Postup:
1. Zapékací mísu vymažeme tukem a rozložíme do ní polovinu zelí. Na zelí navrstvíme na kousky nakrájené maso a lehce osolíme, opepříme a posypeme na plátky nakrájeným česnekem.
2. Rýži na sítu prolijeme horkou vodou a rozložíme ji na ochucené maso.
3. Protlak rozmícháme v troše vody a přelijeme tím rýži a zakryjeme ji druhou polovinou zelí. Podlijeme sklenkou vody, přiklopíme a dáme do trouby péct – trouba asi 200 stupňů Celsia.
4. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny, kontrolujeme tekutinu a v případě potřeby přilijeme malinko horké vody. V závěru by se měla voda bezezbytku vstřebat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.