Vepřové se zelím a rýží

Je to zase jídlo z jednoho hrnce nebo – abychom byli přesní – z jedné zapékací mísy a překvapí vás chuťovou vyvážeností.

Suroviny:
500 g vepřového masa (plecko, nebo libovější bůček)
250 g kysaného zelí
2 šálky rýže
1 rajský malý protlak
4 stroužky česneku
sádlo nebo olej
pepř
sůl

Postup:

1. Zapékací mísu vymažeme tukem a rozložíme do ní polovinu zelí. Na zelí navrstvíme na kousky nakrájené maso a lehce osolíme, opepříme a posypeme na plátky nakrájeným česnekem.

2. Rýži na sítu prolijeme horkou vodou a rozložíme ji na ochucené maso.

3. Protlak rozmícháme v troše vody a přelijeme tím rýži a zakryjeme ji druhou polovinou zelí. Podlijeme sklenkou vody, přiklopíme a dáme do trouby péct – trouba asi 200 stupňů Celsia.

4. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny, kontrolujeme tekutinu a v případě potřeby přilijeme malinko horké vody. V závěru by se měla voda bezezbytku vstřebat.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.