Vepřové se zelím a rýží

Je to zase jídlo z jednoho hrnce nebo – abychom byli přesní – z jedné zapékací mísy a překvapí vás chuťovou vyvážeností.

Suroviny:
500 g vepřového masa (plecko, nebo libovější bůček)
250 g kysaného zelí
2 šálky rýže
1 rajský malý protlak
4 stroužky česneku
sádlo nebo olej
pepř
sůl

Postup:

1. Zapékací mísu vymažeme tukem a rozložíme do ní polovinu zelí. Na zelí navrstvíme na kousky nakrájené maso a lehce osolíme, opepříme a posypeme na plátky nakrájeným česnekem.

2. Rýži na sítu prolijeme horkou vodou a rozložíme ji na ochucené maso.

3. Protlak rozmícháme v troše vody a přelijeme tím rýži a zakryjeme ji druhou polovinou zelí. Podlijeme sklenkou vody, přiklopíme a dáme do trouby péct – trouba asi 200 stupňů Celsia.

4. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny, kontrolujeme tekutinu a v případě potřeby přilijeme malinko horké vody. V závěru by se měla voda bezezbytku vstřebat.

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.