Vepřové s česnekem
Pozor – nebudeme česnekem potírat, ale špikovat.
Suroviny:
500 g vepřového plecka
1 cibule
1 malá mrkev
1 malá petržel
kousek celeru
česnek
sůl
zázvor
1 lžíce sádla
trochu hladké mouky – 1-2 lžičky
Postup:
1. Do masa uděláme tenkým nožem dírky a vtlačíme do nich stroužky česneku předem osolené. Jsou-li velké, rozkrojíme na štíhlejší dílky.
2. Na sádle v kastrole zpěníme nakrájenou cibuli a dáme na ni hrubě strouhanou kořenovou zeleninu, osmahneme, okořeníme zázvorem, a vložíme maso – opečeme ho ze všech stran.
3. Mírně podlijeme a dusíme do měkka. Maso vyjmeme a uchováme v teple.
4. Omáčku pak zaprášíme, ještě podusíme, přilijeme trochu horké vody a provaříme. Rozmixujeme a přeléváme s ní plátky masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.