Vepřové s bylinkami a rýží
Odlehčená verze vepřové pečeně!
Suroviny:
500 g krkovičky
1-2 jablka
1 cibule
bylinky podle chuti nebo bylinková sůl
sůl
rýže na přílohu
Postup:
- Maso nakrájíme na menší kostičky, dáme do pekáčku, osolíme, přidáme bylinky podle chuti, vmícháme nakrájená oloupaná jablka a nakrájenou cibuli, podlijeme a pečeme v troubě do měkka. V závěru odklopíme, aby se tekutina skoro celá odpařila. Pokud použijeme bylinkovou sůl, už víc nedosolujeme.
- Rýži připravíme, jak jsme zvyklí a můžeme podávat na talíři zvlášť kopeček rýže a zvlášť maso nebo obojí smícháme a tvoříme kopečky ze směsi. Doplníme třeba proužky červené papriky nebo rajčaty.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.