Vepřové kotlety se zeleninou a houbami

podle paní Mirky

Suroviny:


4 vepřové kotlety bez kosti po cca 120 g
2 lžíce oleje
1 lžíce másla
1 cibule
150 – 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
hrst sušených hub, předem namočených
1 lžička mleté sladké papriky
1 feferonka (lze vynechat)
vývar na podlití
1 lžíce polohrubé mouky
150 ml smetany
sůl
najemno nasekaná petrželka
plátky citrónu

Postup:


V rozpáleném oleji z obou stran prudce opečeme kotlety, které jsme předtím naklepali, na okrajích nařízli a osolili. Poté je vyjmeme, do výpeku přidáme máslo, nakrájenou cibuli a najemno nastrouhanou očištěnou zeleninu. Do tohoto základu vložíme opečené kotlety, lehce je posypeme mletou sladkou paprikou, přidáme namočené houby, najemno nakrájenou feferonku zbavenou zrníček, podlijeme vývarem, zamícháme a pod poklicí dusíme doměkka. Na závěr pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku. Pak už jen krátce povaříme. Podáváme posypané petrželkou a ozdobené plátky citrónu.

Vhodná příloha: dušená rýže, žemlový knedlík, moučné noky, těstoviny

4 porce

Celková doba přípravy cca 45 minut

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová