Vepřová roláda
Když se vám nechce balit s jednotlivými závitky, volte roládu.
Suroviny:
600-700 g vepřové kýty
1 cibule
50 g gothajského salámu
50 g slaniny
1 větší mrkev
1-2 sterilované okurky
plnotučná hořčice
3 lžíce sádla nebo oleje
sůl
pepř
Postup:
1. Maso rozkrojíme na plát silný asi 1, maximálně 2 cm. Šikovný řezník by to měl umět, pokud si netroufáte sami.
2. Maso nejlépe mezi plátky igelitu rozklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe plátky gothaje a slaniny (nebo ze slaniny uděláme hranolky), na takto připravený plát dáme mrkev, okurky a osminky cibule, zarolujeme a převážeme režnou nití nebo potravinářským provázkem, dobře utěsníme konce.
3. Na rozehřátém tuku roládu ze všech stran opečeme, pak podlijeme a pečeme v troubě. Občas přelijeme vypečenou šťávou, popřípadě doplníme trochou vody nebo vývaru.
4. Měkkou roládu necháme chvíli odpočinout, pak ji zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a podáváme s rýží. Rýži přelijeme vypečenou šťávou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.