Vepřová roláda

Když se vám nechce balit s jednotlivými závitky, volte roládu.

Suroviny:
600-700 g vepřové kýty
1 cibule
50 g gothajského salámu
50 g slaniny
1 větší mrkev
1-2 sterilované okurky
plnotučná hořčice
3 lžíce sádla nebo oleje
sůl
pepř

Postup:

1. Maso rozkrojíme na plát silný asi 1, maximálně 2 cm. Šikovný řezník by to měl umět, pokud si netroufáte sami.

2. Maso nejlépe mezi plátky igelitu rozklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe plátky gothaje a slaniny (nebo ze slaniny uděláme hranolky), na takto připravený plát dáme mrkev, okurky a osminky cibule, zarolujeme a převážeme režnou nití nebo potravinářským provázkem, dobře utěsníme konce.

3. Na rozehřátém tuku roládu ze všech stran opečeme, pak podlijeme a pečeme v troubě. Občas přelijeme vypečenou šťávou, popřípadě doplníme trochou vody nebo vývaru.

4. Měkkou roládu necháme chvíli odpočinout, pak ji zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a podáváme s rýží. Rýži přelijeme vypečenou šťávou.

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.