Velikonoční beránek z obchodu: Víte, který vydrží čerstvý až měsíc a půl?

24. březen 2018

Biskupský beránek, beránek s čokoládou nebo beránek piškotový. Jestliže si vybíráte jen podle chuti, radit nepotřebujete. Jestli u vás ale rozhoduje i trvanlivost a složení, čtěte dál…

Pekaři rozlišují základní dva druhy beránků – ty ze šlehaných hmot a beránky biskupské. Biskupský je tužší, je v něm hodně rozinek, může obsahovat i oříšky, proslazované nebo alginátové ovoce. Šlehaná hmota je měkčí a nadýchanější, blíží se spíše k piškotu.

Zatímco beránek z biskupského těsta je politý čokoládou vždycky, u pečiva ze šlehaného těsta máme možnost volby. Buď zvolit polevu z bílé, nebo tmavé čokolády. Třetí možnost: výrobek bez polevy. Záleží jen na vás, jaké chutě upřednostňujete.

Biskupský má delší trvanlivost

Beránek šlehaný má trvanlivost maximálně 21 dní. Trvanlivost biskupského beránka se pohybuje kolem 45 dní. Není tedy problém si nakoupit na svátky dopředu. Když seřadíme beránky podle doby trvanlivosti, vypadá to asi takto: nejdéle vydrží biskupský beránek, potom beránek s polevou a nejméně beránek bez polevy. Je to proto, že čokoládová poleva beránka uzavírá a on pak nevysychá.

Mlsání bez konzervantů?

Relativně dlouhá trvanlivost beránků oproti jiným pekařským výrobkům nemusí být vždy dána použitím konzervantů. „Jsou lidé, kteří vyhledávají výrobky bez konzervačních činidel a i takoví beránci se dají koupit,“ říká Miroslav Kubín, výrobní ředitel pekárny a cukrárny Inpeko. Jestli výrobek obsahuje konzervant, nebo ne, pozná zákazník ze složení uvedeném na obalu. „Konzervant je tam označený a ještě v závorce bývá uvedeno, že se jedná o konzervační činidlo,“ doplňuje Miroslav Kubín.

Upečený beránek

Pro chuť i trvanlivost tohoto velikonočního pečiva je důležitý způsob uchování. Nejlépe beránka uskladníte v původním obalu – a nezáleží na tom, jestli je ještě nenačatý, nebo jste už ochutnali. Obaly, ve kterých jsou beránci zabaleni už od výrobce, jsou totiž navržené tak, aby trvanlivost nesnižovaly.

I velikonoční beránci mají své vady…

Utržené ucho, ulomená hlava, popraskaná nebo odpadlá poleva. Takový beránek moc parády na svátečním stole neudělá, ale jestli vám jde jen o to, osladit si život, estetika není tolik důležitá.

Vada, kterou můžete u velikonočního beránka zaregistrovat po jeho rozkrojení, je uvnitř sražené těsto. To je způsobeno nedodržením technologie – došlo k špatnému vyšlehání. Jestli jste si schovali účtenku, můžete takového beránka reklamovat.

Jak se vyrábějí ve velkém?
Beránky ze šlehaných hmot často pekárny připravují už z hotových zakoupených směsí. Do koupené směsi přidají vodu a olej. Pak směs zamíchají, našlehají a připravenou hmotu nalijí do strouhankou vysypaných forem. Po upečení musí beránci vychladnout. Teprve pak dojde ke zdobení, balení a distribuci do obchodní sítě.

autoři: Veronika Jaklová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.