Ve věku 80 let zemřel zpěvák Karel Gott

2. říjen 2019 10:40

V úterý krátce před půlnocí zemřel zpěvák Karel Gott v kruhu své rodiny. Ve středu to sdělila ČTK jeho mluvčí Aneta Stolzová.

Rodák z Plzně chtěl být původně malířem, ale nakonec se vyučil elektromontérem. Už během učňovských let se věnoval zpěvu. Prorazit se snažil  v různých pěveckých soutěžích, nakonec mu to vyneslo angažmá u dirigenta Karla Krautgartnera.

Začátky hvězdné kariéry Karla Gotta jsou spojené s divadlem semafor, tady nazpíval své první hity. Následně založil společně s bratry Štaidlovými divadlo Apollo, následovalo angažmá v Las Vegas. Na domácí scéně pak  zpíval hity jako Lady Carneval a další skladby, které mu složil jeho oblíbený spolupracovník Karel Svoboda. V roce 1977 podepsal Antichartu, jejíž text také četl v Divadle hudby.

Zlatí slavíci i ceny TýTý

V 80. letech vystupoval Gott ve vrcholné formě nejen v Československu, ale také v Sovětském svazu stejně jako jinde v Evropě, zvláště v Německu, v zámoří i v Asii. Svůj repertoár rozšířil od popu přes „lidovky“ až po upravené skladby klasické hudby. Objevil se i v několika celovečerních hraných filmech a v krátkých dokumentárních snímcích.

Kariéru chtěl ukončit v devadesátých letech, ale stálý zájem fanoušků ho u zpěvu ještě udržel. Začal se ale věnovat malování a i tady slavil velký hlavně komerční úspěch.

Získal největší počet ocenění Zlatý slavík, množství cen TýTý, stal se čestným občanem své rodné Plzně a od prezidenta Václava Klause obdržel medaili za zásluhy prvního stupně.

Carnegie Hall 

Úspěšná 90. léta Gott završil zahraničními koncerty Číně, Spojených Arabských Emirátech nebo USA, kde koncertoval ve slavné Carnegie Hall v New Yorku. Do té se spolu s Helenou Vondráčkovou vrátil v roce 2000.

Po zdravotních potížích, se kterými se Gott potýkal od roku 2015, se znovu vrátil na pódia. Intenzivně vystupoval i letos, zároveň vydal album Ta pravá a společně s dalšími hvězdami české pop music vystoupil v pražské O2 areně.

Karel Gott se během své kariéry objevoval i ve filmech a seriálech. V 60. letech hrál například v muzikálu Kdyby tisíc klarinetů. Později ho diváci mohli vidět hlavně v pohádkách, jako jsou Z pekla štěstí 2, Anděl Páně 2 nebo naposledy v roce 2018 ve snímku Když draka bolí hlava.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio