Ve vedení Krajské zdravotní skončili dva manažeři. Kvůli údajně fiktivní smlouvě pro hejtmanovu poradkyni

11. březen 2021 11:10

Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět velkých nemocnic v Ústeckém kraji, je bez generálního ředitele. Na posledním jednání Aleše Chodackého odvolalo představenstvo společnosti, kterou vlastní Ústecký kraj. Následně ve funkci skončil i předseda představenstva Jindřich Zetek. Podle jeho slov jde o reakci na odhalení smlouvy na poradenství pro poradkyni ústeckého hejtmana. Krajská zdravotní do zrušení smlouvy poradkyni vyplatila zhruba půl milionu korun.

Poradkyně hejtmana Vladislava Marschallová měla mít s Krajskou zdravotní uzavřenou smlouvu na poradenství za 130 000 korun měsíčně, kterou s ní měl uzavřít odvolaný ředitel Aleš Chodacki.

„Uzavřel smlouvu s poradkyní hejtmana paní Marschallovou, jejíž jedinou kvalifikací v podstatě je stranická příslušnost. Uzavřel s ní smlouvu za 130 000 korun měsíčně na nějaké poradenské služby, a to za zády představenstva,“ uvedl teď už bývalý předseda představenstva krajské společnosti Jindřich Zetek.

Podle Zetka došlo kvůli odhalení smlouvy i na jeho odvolání.

S odvolaným generálním ředitelem Alešem Chodackim se dosud nepodařilo spojit. Vladislava Marschallová ale slova Jindřicha Zetka odmítla: „Opravdu to odmítám, protože jsem dostala na starosti očkovací a testovací místa, měla jsem řádnou pracovní smlouvu – tak, jako má každý občan České republiky, když jde něco dělat,“ uvedla Marschallová, která je zároveň poradkyně hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO.

Čtěte také

Podle něj byla smlouva s Krajskou zdravotní v pořádku a Jindřicha Zetka odvolalo představenstvo z pozice předsedy kvůli rozdílným názorům na směřování Krajské zdravotní.

„Samozřejmě jedna z těch variant, kterou mává pan Zetek, je pracovní smlouva s paní Marschallovou, která byla normálně, řádně uzavřena. Týkala se koordinace očkovacích a testovacích míst, těch stanů a vůbec těch vakcín a takových věcí. Není to žádná fiktivní smlouva, jak tvrdí pan Zetek,“ vysvětlil Schiller.

O smlouvě pro spolupracovnici ústeckého hejtmana lídr koaličního uskupení Spojenci pro kraj Jiří Řehák nevěděl.

„Na druhu stranu nevíme o všem – Krajská zdravotní je nezávislá akciovka. My jsme sice její majitelé, ale tyto informace jsme prostě neměli,“ vysvětlil Řehák.

Na fungování krajské koalice se ale podle Řeháka nic nemění. Důležité je teď podle něj řešit pandemii koronaviru.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související