Ve stáčírně minerálky v Bílině na Teplicku má do dvou let vzniknout muzeum a restaurace

29. červenec 2013

Pomalu se začíná rýsovat nová podoba stáčírny Bílinské kyselky v areálu bývalých lázní v Bílině na Teplicku, kde už rok pracují dělníci. Zachován by měl být historický ráz budovy i některé detaily. Soukromou firmu vyjdou opravy zhruba na 140 milionů korun, část tvoří evropské dotace. Kromě nových provozních prostor má vzniknout i restaurace a muzeum.

„Práce pokračují. Dnes už můžeme poukázat na to, že části, které byly opravdu v dezolátním stavu, začínají mít určitou podobu,“ potvrzuje Vojtěch Milko z vedení firmy.

Zatímco nové prostory pro stáčení a skladování minerálky začne společnost využívat už příští rok na jaře, restaurace a muzeum se otevřou buď koncem příštího roku, nebo až na jaře 2015.

Prozatím je historie Bílinské kyselky k vidění pouze na internetu. „Třeba kniha Zaječická hořká voda od Franze Rouse z roku 1791, která má pro nás strašnou cenu, protože se tam skutečně dočteme věci, které jsme neznali,“ upozorňuje Milko.

Restaurace vznikne na půdě. Střecha stáčírenské haly bude pokryta trávníkem a poslouží jako restaurační zahrádka. Navazovat bude na nedaleký svah.

Nedaleko vchodu do restaurace pak roste dřevěný altán, kde budou moci lidé ochutnat vodu z pramene. „To je jedna z nejstarších částí, která tady je. Onehdy tady bylo prostranství, které sloužilo lidem, kde si mohli z pítka ochutnat Bílinskou kyselku. My na to chceme navázat, proto ty restaurátorské práce,“ dodává Milko.

autor: hau
Spustit audio