Vánoční stromy mizí z teplických náměstí - i ze Zámeckého

8. leden 2014

Vysoké jehličnany, které během vánočních svátků zdobily teplická náměstí, tento týden zmizí. Všech šest stromů darovali městu obyvatelé.

Dělníci už mají pomalu sundané všechny světelné řetězy, které na stromě na Zámeckém náměstí byly.

„Až to elektrikáři odzdobí, tak nastoupí dřevorubci, kteří ten strom položí a ořežou. Větve se seštěpkují, kmen se nařeže a odveze se to na naší kompostárnu do Modlan,“ líčí konec stromu Zdeněk Kadeřábek.

Reportérka se ptá, jestli se už někdy, že lidé, kteří ten velký strom městu dali, by chtěli zpátky dřevo. „Byl takový případ, ale my dřevo nevracíme, neplatíme za něj, je to dar,“ zní odpověď.

Strom provázely i slzy

Vysokou, krásně rostlou stříbrnou jedli, která na Zámeckém náměstí byla, darovali městu manželé Rážovi. Když strom dělníci ze zahrady odřezávali, řek pan Radomír:

„Už je 38 let starý a má tak velké kořeny, že zasahuje do příjezdové cesty souseda. Prakticky už nám omezuje půlku zahrady, protože je hodně velký a ubírá živiny jednak skleníku a jednak rostlinám, které tady pěstuje moje manželka Marie.“

„Není vám to přece jen trochu líto?,“ ptá se reportérka. „Je, je nám to líto,“ odpovídá paní Rážová.

„Je to strom, který přinesl syn, když mu bylo 9 let. Je to taková rodová tradice,“ doplňuje její manžel.

Pár slz paní Marie uronila, i když se jejich vánoční strom na náměstí rozsvítil:

„Je nádherný, jsem z toho dojatá. Ale Teplicím to přeji, myslím, že si zaslouží takový strom,“ svěřila se rehdy reportérce.

Do konce týdne už ale nejen na Zámeckém, ale i dalších náměstích, nebude po vánočních stromech ani památky.

autor: hau
Spustit audio