Vánoční akce v Ústeckém kraji vrcholí – vypravit se můžete na řadu trhů i koncertů

21. prosinec 2023

Nadcházející prodloužený víkend nabízí vánoční koncerty v Děčíně, v Teplicích i v Ústí nad Labem. Podívat se ale můžete třeba na Vánoční trhy v Litoměřicích nebo zajít na čaj či svařák a přispět na dobrou věc. Nudit se ale nemusíte ani na Boží Hod a na svatého Štěpána.

Sobota 23. prosince

Vzhledem k vyhlášenému státnímu smutku je možné, že se řada kulturních akcí nebude konat. Prosíme proto, abyste si předem zkontrolovali, zda ji pořadatelé nezrušili. Děkujeme za pochopení.

Městské divadlo v Děčíně zve v sobotu od 19:00 na koncert Daniely Šinkorové a Václava Marka s orchestrem. Zazní domácí i světové hity, oblíbené vánoční písničky i klasické české koledy a věřte, že v podání dvojnásobné držitelky ceny TýTý a Thálie to bude znít náramně.

Heidi Janků

V Teplicích se můžete už v 15 hodin vypravit na kolonádu u Domu kultury. Program tam zahájí Heidi Janků – prý s pečením vánočky, ale zpěv určitě nevynechá. V 16 hodin přijde Michal Volf s vánočními písničkami a koledami, pak ho vystřídá Jakub Smolík a v 18 hodin program uzavře Radka Sehnoutková – také vánočními písničkami a koledami s kytarovým doprovodem.

Vánoční kavárnu připravili skauti v Jirkově – od 13 do 18 hodin v Kludského vile si můžete vychutnat kávu, čaj, horkou čokoládu i drobné občerstvení. Veškerý výtěžek půjde na pomoc malému nemocnému Tadeáškovi.

Skauti mají napilno i v Litvínově – na náměstí Míru od 16 hodin budou rozdávat betlémské světlo – symbol míru a přátelství a v 16,30 bude i hudební vystoupení.

Betlémské světlo v rukách skauta

Na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem se budou 23. prosince od 15 hodin vyhlašovat výsledky soutěže Nejkrásnější vánoční strom, v programu vystoupí Lucie Bikárová a Jan Bendig.

Svařák a punč zavoní od 10 do 16 hodin v Mederově domě v Žatci, a když to nestihnete v sobotu, můžete si to užít i v neděli – od 10 do 14 hodin.

V Žatci se můžete podívat také do Galerie U radnice, v době od 14 do 17 hodin je tam otevřená výstava obrazů Václava Nasvětila. Jde převážně o motivy přírody, lesní zvěře a také o motivy žatecké.

V sobotu vrcholí program Vánočních trhů v Litoměřicích – už v 11 hodin se tu rozezní vánoční hudba, od 14 do 17 hodin bude na Dómském náměstí živý betlém, v 15.30 začne pohádka Vánoce v pohádce, v 17 hodin to bude pohádka O zlatém prasátku a koncert skupiny No Headache začne v 18 hodin. Celým dnem vás provede Zdeněk Lukesle.

Neděle 24. prosince

Na Štědrý den se v 16 hodin u kapličky v Brné na Ústecku sejdou Ústečtí trubači, ženský sbor Baby di Brná a všichni, kteří si chtějí užít tradiční Štědrovečerní zpívání.

Křížová hora v Jiřetíně pod Jedlovou

V Jiřetíně pod Jedlovou u kaple na Křížové hoře se bude zdobit vánoční stromek s nadílkou pro lesní zvířátka, také si budete moci donést betlémské světlo a společně si zazpívat.

Oslava vánoc s divadlem M začne v kostele na náměstí Republiky v Duchcově ve 22 hodin. Připomenete si příběh o narození Ježíška s živým betlémem a českými koledami. Vstup volný. A ještě předtím, odpoledne ve 14 hodin se z věže kostela Církve československé husitské ozve adventní troubení a koledy.

Zámek Červený Hrádek pořádá živý betlém a od 10 do 15 hodin každou celou hodinu vyjde i průvod.

Rybí polévka

Rybí polévku si můžete vychutnat před Zámeckou restaurací v Roudnici nad Labem – začne se vydávat v 10 hodin, k mání bude i svařák a výtěžek bude věnovaný na dobročinné účely.

Na Netradiční vánoční hru zve Kavárna na kopečku v Rumburku – bude to jediné představení a můžete si vybrat, jestli půjdete na generálku ve 13 hodin nebo na premiéru a zároveň derniéru v 15 hodin.

Ve 23.59 začne Česká mše vánoční v kostele sv. Ignáce v Chomutově v podání smíšeného pěveckého sboru Hlahol a Komorního orchestru města Chomutova.

Oblastní muzeum v Lounech je otevřené od 10 do 16 hodin. Návštěvníci se tam mohou pokochat půvabem vystavených betlémů ze soukromých sbírek a krom toho mohou shlédnout i výstavu Archeologie nejsou jen poklady aneb Co naši předci vyrobili, zahodili a my znovuobjevili. Je to jedna z posledních možností, protože archeologická výstava potrvá už jen do konce roku.

Muzeum města Ústí  nad Labem

Otevřeno má 24. prosince i Muzeum města Ústí nad Labem. Nově nabízí sbírku Bruselské keramiky z Jílového, poslední měsíc můžete vidět výstavu Vivente ústeckého grafika Michala Nováka a stále běží výstavy My lomy a Karel Chotek, fotograf s modrou krví. 

Ale zpátky k magické půlnoci – zámek v Libouchci otevře své brány ve 23.55 na tradiční půlnoční zvonění.

Pondělí 25. prosince

Navštívit Botanickou zahradu v Teplicích můžete i na Boží hod od  9 do 17 hodin. Trochu se ohřejete a krom exotických rostlin můžete obdivovat i výstavu prací žáků základních uměleckých škol z Teplic a Dubí.

Spolek žen z Úštěka zve na Setkání na Helfenburku – teplé nápoje a oheň jsou zajištěné, ale buřtíka na opečení si musíte donést sami. Začátek je ve 14 hodin.

Od 14 do 16 hodin je 25. prosince přístupná výstava betlémů v kostele sv. Václava ve Šluknově, ale už v 8.30 se tu bude sloužit první mše vánoční.

Přírodní materiály ke stavbě betléma sbírají lidé po celý rok

A výstavu betlémů nabízí i kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem – od 12 do 17 hodin.

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby rozezní kostel sv. Anny v Tisé od 19 hodin. Účinkují Pěvecký sbor Tisá, Západočeská Sinfonietta sv. Cecilie a na varhany zahraje Václav Krahulík.

Litvínovský hudební klub Ponorka dohání listopadový termín – právě 25. prosince od 18 hodin tu vystoupí Vojtaano – hiphopový písničkář, který se nebojí experimentovat s jazykem a přidává i nemalou dávku humoru.

A jestli už uvažujete o shazování vánočních kil, pak je tu pro vás pozvánka do Sportovní haly ve Varnsdorfu – na basketbalový vánoční turnaj příchozích. Koná se od 8 do 14 hodin a pořadatelé slibují přátelské setkání, basketbal i zábavu. A to je podstatné, protože vítězem nebude tým, který všechno vyhraje, ale který zanechá nejzábavnější dojem. Tradičně k nejoblíbenějším utkáním patří souboj rodičů a dětí.

svařené víno

Lákavou nabídku má i tzv. Opárenský expres – vyjíždí na trase Litoměřice-horní nádraží – Lovosice – Chotiměř a zpět. Odjezdy jsou v 9.14 a pak každé dvě hodiny až do 15.14, zpátky z Chotiměře se vyjíždí v 10.08 opět každé dvě hodiny a poslední spoj vyjede v 16.08. Průvodčí nabízejí zdarma čaj nebo svařák!

Úterý 26. prosince

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem zve na Vánoční koncert Bendova komorního orchestru a jeho hostů. Začátek je v 18 hodin a zaznějí skladby Josefa Myslivečka, Františka Xavera Brixiho a dalších mistrů.

Město Šluknov a Spolek radost dětem zvou na vánoční pohádkovou procházku zámkem. Děti i jejich doprovod poznají šluknovský zámek zase jinak – celý totiž ožije duchem pohádkových postav a nebude chybět ani překvapení na konec. První ze čtyř prohlídek začíná v 15 hodin a ta poslední začne v 18 hodin. Vyplatí se rezervovat si místo v Informačním centru přímo ve šluknovském zámku. Výtěžek ze vstupného poputuje na Mirčinu sbírku.

Zámek Šluknov

Sváteční varhanní koncert se rozezní v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, začátek je v 16 hodin.

Začíná se ale už i plesat a tančit – vánoční taneční zábavu nabízí od 16 hodin Citadela v Litvínově, k tanci i poslechu tu zahrají manželé Hvozdovi.

V úterý v 17.30 pak začíná Svatoštěpánská zábava v Kulturním zařízení Orfeum v Kadani.

Na Vánoční odpoledne s dechovkou pak na 26. prosince od 14 hodin zve také Lounská třináctka – v Kulturním domě Zastávka v Lounech.

Vánoce v Ponorce aneb Definitivní Ententýk – vánoční večírek s touto skupinou pořádá hudební klub Ponorka v Litvínově, začátek je ve 20 hodin.

Lesní roh

Naposledy o vánočních svátcích vyjíždí tzv. Opárenský expres – vyjíždí na trase Litoměřice-horní nádraží-Lovosice-Chotiměř a zpět. Odjezdy jsou v 9.14 a pak každé dvě hodiny až do 15.14, zpátky z Chotiměře se vyjíždí v 10.08 opět každé dvě hodiny a poslední spoj vyjede v 16.08. Průvodčí nabízejí zdarma čaj nebo svařák.

Pro klidnější a zvídavé povahy máme pozvánku třeba do Muzea a galerie v Mostě. Krom stálých expozic jsou tu právě výstavy minerálů, umění pozdního středověku, 80. výročí vzniku Komořanské elektrárny nebo obrazů Zdeňka Buriana a jeho následovníků. Otevřeno je od 9 do 17 hodin.

Spustit audio