Vánoce pro hasiče bývají v Ústeckém kraji většinou klidnější než léto

23. prosinec 2018 11:45

Vánoční svátky patří v Ústeckém kraji z pohledu hasičů ke klidnějším obdobím roku, i když také v tomto svátečním období musí vyjíždět k požárům, dopravním nehodám nebo jiným mimořádným událostem.

Mnohdy se na těchto událostech podílí lidská neopatrnost či neznalost. O Vánocích bývá hlavním nebezpečím neopatrné zacházení se svíčkami a prskavkami a se zábavní pyrotechnikou. Požáry vznikají i při vaření či zatápění v kamnech, jak připomněl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

"V období vánočních svátků, tedy mezi 24. a 26. prosincem roku 2016, vyjely jednotky v Ústeckém kraji k osmnácti požárům, kdežto v předchozím měsíci to bylo za stejné období požárů dvanáct. Většinou se jednalo o menší požáry popelnic, odpadu nebo sazí v komíně. Mezi 24. a 29. prosincem 2017 vyjely jednotky ke 23 požárům, v předchozím měsíci za stejné období k devíti požárům. Opět se nejčastěji jednalo o požáry odpadků či sazí v komíně," uvedl Marvan.

Obecně však podle něj nepředstavují vánoční svátky z hlediska požárů žádné drama ve srovnání s jarními a letními měsíci. „Na jaře jsou časté požáry při nelegálním vypalování trávy, v létě zase lesní a polní požáry kvůli suchu,“ doplnil Marvan.

Když přece jen začne hořet, je podle něj nutné v prvé řadě nepodlehnout panice. Nejdříve je třeba chránit život a zdraví, teprve potom majetek. Pokud je to možné, lidé by se měli snažit požár uhasit nebo alespoň zabránit jeho dalšímu šíření. K tomu lze využít hasicí přístroje, hydrant, který bývá na chodbách obytných domů, nebo kusy látek, radí hasiči.

zdroj: ČTK
Spustit audio