Vaječný želatinový dort
Suroviny: 3 natvrdo vařená vejce, 150-200 g salámu – raději trvanlivý typu vysočina, kousek zelené, červené a žluté papriky, vanička cherry rajčat (250 g), 1 smetanový sýr typu lučina, sůl, pepř, ocet, voda, sáček mleté želatiny.
Postup: Vařená vejce nakrájíme na plátky, omytým rajčátkům seřízneme vršek a vydlabeme vnitřek. Dortovou formu vyložíme igelitem nebo mikrotenem a do obvodového kruhu narovnáme rajčata – dutým vnitřkem na dno. Zbylou plochu poklademe plátky salámu tak, aby se trochu překrývaly – jako rybí šupiny. Přelijeme částí připravené želatiny (tu připravíme podle návodu na sáčku, ochutíme octem, solí, pepřem).
Dáme do ledničky ztuhnout, pak na ztuhlou želatinu narovnáme plátky vajec a kostičky barevných paprik a zalijeme zbytkem želatiny. Přes noc necháme v ledničce, druhý den formu otevřeme, dort opatrně vyjmeme, odstraníme mikroten a dozdobíme. Vnitřky rajčátek naplníme krémem z lučiny, kterou podle chuti osolíme, můžeme udělat variantu se směsí z lučiny a nivy.
Dobrou chuť vám přeje Eva Ikavcová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.