Vaječný želatinový dort

Suroviny: 3 natvrdo vařená vejce, 150-200 g salámu – raději trvanlivý typu vysočina, kousek zelené, červené a žluté papriky, vanička cherry rajčat (250 g), 1 smetanový sýr typu lučina, sůl, pepř, ocet, voda, sáček mleté želatiny.

Postup: Vařená vejce nakrájíme na plátky, omytým rajčátkům seřízneme vršek a vydlabeme vnitřek. Dortovou formu vyložíme igelitem nebo mikrotenem a do obvodového kruhu narovnáme rajčata – dutým vnitřkem na dno. Zbylou plochu poklademe plátky salámu tak, aby se trochu překrývaly – jako rybí šupiny. Přelijeme částí připravené želatiny (tu připravíme podle návodu na sáčku, ochutíme octem, solí, pepřem).

Dáme do ledničky ztuhnout, pak na ztuhlou želatinu narovnáme plátky vajec a kostičky barevných paprik a zalijeme zbytkem želatiny. Přes noc necháme v ledničce, druhý den formu otevřeme, dort opatrně vyjmeme, odstraníme mikroten a dozdobíme. Vnitřky rajčátek naplníme krémem z lučiny, kterou podle chuti osolíme, můžeme udělat variantu se směsí z lučiny a nivy.

Dobrou chuť vám přeje Eva Ikavcová a Český rozhlas Sever!