Vaječný želatinový dort

Suroviny: 3 natvrdo vařená vejce, 150-200 g salámu – raději trvanlivý typu vysočina, kousek zelené, červené a žluté papriky, vanička cherry rajčat (250 g), 1 smetanový sýr typu lučina, sůl, pepř, ocet, voda, sáček mleté želatiny.

Postup: Vařená vejce nakrájíme na plátky, omytým rajčátkům seřízneme vršek a vydlabeme vnitřek. Dortovou formu vyložíme igelitem nebo mikrotenem a do obvodového kruhu narovnáme rajčata – dutým vnitřkem na dno. Zbylou plochu poklademe plátky salámu tak, aby se trochu překrývaly – jako rybí šupiny. Přelijeme částí připravené želatiny (tu připravíme podle návodu na sáčku, ochutíme octem, solí, pepřem).

Dáme do ledničky ztuhnout, pak na ztuhlou želatinu narovnáme plátky vajec a kostičky barevných paprik a zalijeme zbytkem želatiny. Přes noc necháme v ledničce, druhý den formu otevřeme, dort opatrně vyjmeme, odstraníme mikroten a dozdobíme. Vnitřky rajčátek naplníme krémem z lučiny, kterou podle chuti osolíme, můžeme udělat variantu se směsí z lučiny a nivy.

Dobrou chuť vám přeje Eva Ikavcová a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.