Václav Neckář – legenda československé populární hudby prožila dětství v Ústí nad Labem

24. říjen 2023

Celé dětství a mládí prožil v Ústí nad Labem zpěvák Václav Neckář. 24. října 2023 oslavit kulaté, 80. narozeniny.

Legenda československé populární hudby sbírala první zkušenosti v ústeckém a mosteckém divadle. To byl ještě Neckář hereckým elévem. Kariéru zpěváka si začal budovat od roku 1964 v plzeňské Alfě a zanedlouho v pražském divadle Rokoko.

Společně s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou vytvořil v roce 1968 slavnou skupinu Golden Kids, která je mnohými považována za jeden z vrcholů naší populární hudby. Existovala ale jen 15 měsíců, protože v roce 1970 už Kubišová nesměla vystupovat. Neckář pak se svým bratrem založil skupinu Bacily.

Za vrcholné období Neckářovy kariéry, kterému se zpěvem, vizáží i pohybem podařilo dokonale vystihnout mladého člověka přednormalizační doby, je považován přelom 70. a 80. let. Tehdy mu vyšly zdařilé desky Planetárium, Podej mi ruku a projdem Václavák a Příběhy, písně a balady.

Pak ho na celé čtvrtstoletí postihl úbytek zájmu posluchačů. V roce 2002 mu vážně poškodila zdraví mozková příhoda, po které se musel učit znovu mluvit. Velkolepý comeback se mu povedl v roce 2011 písní Půlnoční a albem Dobrý časy.

Nelze zapomenout ani na Neckářovy herecké úspěchy – ztvárnil hlavní roli v Menzelově oskarovém filmu Ostře sledované vlaky, zářil také v trezorovém snímku Skřivánci na niti nebo pohádce Šíleně smutná princezna.

Václav Neckář je čestným občanem města Ústí nad Labem.

Spustit audio