V zubrnickém skanzenu se o víkendu koná 25. ročník tradiční akce Podzim na vesnici

20. říjen 2024 09:40

V zubrnickém skanzenu se o tomto víkendu koná tradiční akce s názvem Podzim na vesnici. Jde o 25. ročník a organizátoři připravili bohatý program pro návštěvníky všech věkových kategorií. 

Podzim na vesnici v Zubrnicích

Malí i velcí návštěvníci si můžou vyzkoušet spoustu tradičních činností jako např. mlácení obilí, stloukání másla, pletení provazů nebo ochutnat křížaly z historické sušárny.

„Když budeme mlátit v jednom, tak hlavně mlátit do toho obilí celým tím cepem, pokud bude mlátit víc, tak je problém v tom, že čím víc lidí, tím hůř to jde, musí se potom dodržovat rytmus, už se musí při tom zpívat, aby vlastně nemlátili do sebe místo do toho obilí,“ popsal průvodce Jakub Vágner, jak z obilných klasů dostat to nejlepší, tedy zrna, a to pěkně postaru pomocí cepu.

O něco dál se zase v historické sušárně návštěvníci od Kristiny Kadlecové mohli dozvědět něco o sušení ovoce. Ještě teplé křížaly se vytahují z dřevěných lísek. Většina je ze zapomenutých odrůd jablek nebo hrušek.

„Máme tady klasické staré odrůdy matčino, panenské, jaderničku moravskou, pak tady máme docela velkou škálu renet, které se klasicky tady ve Středohoří pěstovaly,“ vysvětlovala Kristina Kadlecová.

„Je tady těch věcí hodně, nesmím zapomenout, určitě stojí za to jít na mlýn, máme polední mletí v letošní sezóně, vyzkoušet si na ručním žernovu, jaká je to práce ze zrna dostat mouku, takže navštívit mlynáře doporučuju,“ uzavírá etnografka zubrnického muzea Jitka Ledvinková.

Spustit audio