V Ústí nad Labem se začalo vyjednávat o nové koalici. ANO, ODS a Starostové a nezávislí by měli v krajském zastupitelstvu pohodlnou většinu

4. říjen 2020 15:05

Jednání o nové krajské koalici začala v podstatě už v sobotu. Volby vyhrálo v regionu hnutí ANO, které má 17 krajských zastupitelů. Tedy o tři méně než po volbách v roce 2016. Hnutí ANO už oslovilo druhou ODS, která získala ve volbách 8 zastupitelů a o jeden mandát oproti poslednímu volebnímu období posílila. Dnes se oba subjekty sešly v Ústí nad Labem i s hnutím STAN.

Čistě početně se tak nabízí koalice hnutí ANO, ODS a Starostů a nezávislých. V krajském zastupitelstvu by tato krajská vláda měla pohodlnou většinu 32 z 55 křesel. Vyřešit ale musí například personální otázky a rozvržení sil v případné krajské radě.

Hnutí ANO už avizovalo, že chce post hejtmana. Jak ale uvedl lídr hnutí STAN v kraji Filip Ušák, je pro ně nepřijatelné, aby mělo ANO post hejtmana nebo většinu v krajské radě.

Je pravděpodobné, že hnutí ANO se bude snažit sestavit krajskou koalici co nejrychleji. Podle předsedy krajského hnutí ANO a poslance Jana Richtera nechtějí politici dospět k situaci podobné volbám před čtyřmi roky. Tehdy také hnutí ANO v Ústeckém kraji vyhrálo. Nakonec se ale na spolupráci dohodly ostatní strany a hnutí skončilo v opozici.

Tentokrát se zástupci hnutí ANO, ODS a Starostů a nezávislých dohodli na tom, že další kolo jednání bude v úterý odpoledne. Do té doby by neměl nikdo ze zmíněné trojice oficiálně jednat o koalici s dalšími subjekty.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio