V Ústí nad Labem přibyde druhé oddělení jednodenní chirurgie. Otevře ho EUC Klinika

7. srpen 2020 14:26

EUC Klinika v Ústí nad Labem otevře oddělení jednodenní chirurgie. Lékaři tam začnou operovat ještě během srpna. Za zbudování nového oddělení včetně jeho zdravotnického vybavení klinika zaplatila 72 milionů korun.

Jednodenní chirurgie umožňuje pacientům odejít večer po zákroku do domácího ošetření bez nutnosti hospitalizace. Podle ortopeda Jiřího Madara z EUC se takto v příštích letech začnou dělat i složitější zákroky, jako jsou například výměny kyčelních nebo kolenních kloubů.

Protože pacienti odchází domů ještě v den zákroku, musí být zdraví a v dobré kondici. Lékaři proto takto operují především mladší lidi, u kterých se nepředpokládají žádné komplikace.

Jiří Madar představil obory, v kterých budou na klinice na jednodenní chirurgii operovat: „Je to v oborech ortopedie, urologie, ORL, chirurgie očí. 12 pacientů denně můžeme uložit na lůžko a dalších 12, kteří nejsou na lůřku, můžeme vzít lokálním umrtvením.“

V Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem funguje oddělení jednodenní chirurgie už několik let. Oddělení EUC Kliniky se od něj liší především druhy zákroků, které tam lékaři dělají – EUC klinice provádí navíc oční operace, v Masarykově nemocnici ale mají třeba specialisty na operace zažívacího traktu, které EUC nemá.

autor: Kateřina Svobodová
Spustit audio

Související