V ústeckém Vaňově budou lidé moci nastupovat na výletní lodě z nového přístavního můstku

19. srpen 2020 09:27

Cestující budou mít v ústeckém Vaňově lepší vstup na výletní lodě. Ředitelství vodních cest tam dnes začne montovat nový přístavní můstek.

Podle Ředitelství vodních cest nahradí nový přístavní můstek pro osobní lodní dopravu ten stávající, naproti někdejší restauraci Kotva, u stejnojmenné autobusové zastávky. Podle registru smluv vyjde nový můstek na téměř 6,5 milionu korun.

Vaňov je jedním z míst, odkud vyplouvají vyhlídkové lodě na dolním Labi. Lidé běžně nastupují na lodě do Litoměřic a Roudnice nad Labem u ústeckého hlavního nádraží. Pokud je ale pod zdymadly málo vody, vozí je autobusy právě do Vaňova, kde je díky zdymadlům hladina pro plavbu dostatečná.

V posledních letech nechalo Ředitelství vodních cest udělat na dolním Labi několik přístavišť. Podobný můstek, jaký vznikne ve Vaňově, je už teď na řece nedaleko centra města. Vedle toho jsou podobná stání také například v Libochovanech a Lovosicích na Litoměřicku.

U Dolních Zálezel na Ústecku a také v Nučnicích a Libotenicích na Litoměřicku pak tato mola pro osobní lodní dopravu doplnila i státní pro malá plavidla, kde si můžou například posádky načerpat benzín nebo se napojit na elektřinu.

Do budoucna počítá ŘVC také se servisním centrem pro lodní dopravu, které by mělo vzniknout na Labi v Roudnici.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související