V Ústeckém kraji zvítězil v prezidentských volbách s velkým náskokem Miloš Zeman

28. leden 2018

Prezidentské volby v Ústeckém kraji vyhrál s velkým náskokem současný prezident Miloš Zeman. Získal 61,77 procenta hlasů, zatímco akademik Jiří Drahoš obdržel v regionu 38,22 procenta hlasů. Volební účast ve druhém kole byla 57,75 procenta, což je více než v kole prvním i než před pěti lety v obou kolech. Současně je to ale zřetelně méně než celorepublikový průměr, v celé ČR přišlo ke 2. kolu 66,5 procenta oprávněných voličů.

Vítězství stávajícího prezidenta bylo na severu Čech jednoznačné ve všech sedmi okresech. Nejvíce procent získal na Mostecku, a to téměř 65 procent hlasů. Právě v tomto okrese s druhou nejvyšší nezaměstnaností v zemi vyhrál Zeman i v prvním kole voleb, kdy získal 50,84 procenta hlasů. V krajském městě získal Zeman 58,40 procenta, vůbec nejméně voličů měl Zeman na Litoměřicku, kde obdržel 56,81 procenta hlasů.

Volební účast v rámci Ústeckého kraje byla nejvyšší na Litoměřicku, kde přesáhla 64 procent a na Lounsku překročila 60 procent. Nejméně lidí přišlo k urnám na Mostecku, kde účast byla necelých 54 procent.

Současná hlava státu zvítězila v Ústeckém kraji také v 1. kole prezidentských voleb. Před dvěma týdny dostal Zeman na severu Čech 47,09 procenta hlasů, Drahoš tehdy porazil o téměř 26 procent. Třetí byl v 1. kole v kraji Michal Horáček. K urnám přišlo v 1. kole 52,76 procenta voličů.

Při volbách před pěti lety porazil Miloš Zeman v Ústeckém kraji Karla Schwarzenberga se ziskem 61,85 procenty hlasů. Účast ve druhém kole voleb byla tehdy 50,26 procenta.

Volby už tradičně provázel i nezájem občanů v takzvaných sociálně vyloučených lokalitách v Ústeckém kraji. Na mosteckém sídlišti Chanov, kde žijí převážně Romové, byl jednoznačným vítězem druhého kola Jiří Drahoš, získal tam skoro 83 procenta hlasů, do místní základní školy přišlo vhodit lístek do urny 11,37 procenta oprávněných voličů. V 1. kole přišlo 5,49 procenta voličů, vyhrál ho Michal Horáček.

V ústeckých Předlicích volební účast v okrsku, kam spadá část čtvrti, kde žijí sociálně slabší obyvatelé, dosáhla 11,20 procenta, zvítězil tam Miloš Zeman se zhruba dvaašedesátiprocentním podílem. V prvním kole voleb činila účast v této lokalitě 7,11 procenta.

V obci Obrnice nedaleko Mostu účast překročila 30 procent, v prvním kole byla zhruba 28 procent. Prezidentské volby tu vyhrál Zeman se ziskem 75 procent hlasů.

zdroj: ČTK
Spustit audio