V Ústeckém kraji si tento víkend dávají dostaveníčko andělé, Mikuláši i čerti

1. prosinec 2022

V Ústeckém kraji se tento víkend rozhodně nudit nebudete – můžete navštívit Andělskou poštovnu, adventně-mikulášské rojení nebo se podívat na rej čertů. Vypravit se ale samozřejmě můžete i na koncert, do divadla nebo na hokej.

Sobota 3. prosince

Na zahradě Křížovy vily v Žatci si v sobotu od 13 do 19 hodin pod dohledem party andělů můžete napsat svá přání Ježíškovi. U čerta Dejmora si pak necháte zvážit vaši hříšnou duši. V prodeji budou perníčky i teplé občerstvení. Ohřát se pak můžete ještě v interiéru Křížovy vily při prohlídce výstavy Andělé dneška, které vytvořila Emilie Neubauerová ze Žatce.

Lucie Vondráčková má pohádky ráda, dokonce o nich napsala diplomovou práci

3. prosince v 19 hodin začíná v Městském divadle v Žatci představení s názvem Štěstí. Je to svižná komedie pro muže a ženu. Náhoda svede dohromady dva, kteří se sice přitahují, ale mají docela jiné názory. Co se s tím dá dělat, to předvedou Lucie Vondráčková a Hynek Čermák.

Nový Hrad v Jimlíně zve na sobotní 10. hodinu na Adventní setkání. Připravené je dobové tržiště, poslechnout si můžete středověkou hudbu Bohemian Bards anebo se pobavit s divadlem Studna. Nebudou chybět ani andělé, čerti a Mikuláš! Zhruba v 17 hodin to celé uzavře ohňová show.

Petr Kotvald

Petr Kotvald přiveze 3. prosince do Music arény Nový obzor v Mostě skupinu Trik a company a od 19 hodin začne koncert. Dočkáte se snad všech oblíbených hitů…

Mikulášů, čertů a andělů bude v sobotu všude spousta – například v parku v Chomutově zahrají v sobotu od 11 hodin pohádku O hloupém čertovi, ve 14 hodin bude stejná pohádka v Louce u Litvínova, a to i s mikulášskou show a nadílkou a do třetice totéž v Patokryjích – tam se bude začínat v 17.30.

Pekelná říše v Tisé zve rodiče i děti na Čertovskou stezku odvahy – brána do skal se otevře v 17.30. Vychází se od kostela, tak snad všichni andělé ty čerty trochu umravní.

Mikuláš, čert a anděl (ilustrační foto)

Tradiční mikulášskou nadílku pořádá v sobotu také zoologická zahrada v Děčíně. Od 14 hodin začíná cesta peklem, čerti děti zasvětí do svého řemesla – například jak přiložit pod kotel nebo jak jíst zelí a po něm se čertovsky šklebit. Kdo se popasuje se všemi úkoly, dočká se i dárečku od Mikuláše. Program doplní světelnou a ohňovou show skupina Ignis Iter.

Neděle 4. prosince

Štola Panny Marie Pomocné v Měděnci zve na 5. ročník akce Hornický Mikuláš. Začátek je ve 14 hodin – vezměte si sebou balíčky pro děti, aby měl Mikuláš co rozdávat a taky lampičky, protože se tu bude předávat světlo svaté Barbory.

Adventní věnec

U kapličky v Brné na Ústecku se v neděli v 16 hodin opět rozsvítí obří adventní věnec a vánoční atmosféra s vůní svařáku a horké čokolády vás od 10 hodin čeká v Žatci, v Mederově domě. V 16 hodin pak začne divadélko pro malé i velké - Legenda o svatém Mikuláši, jak to bylo doopravdy.

V Roudnici nad Labem připravili na 4. prosince od 10 hodin vánoční putování s anděly, ve 13.30 koncert v rotundě na Řípu, od 16 hodin v kulturním domě Říp to bude Mikulášská show s nadílkou a v 17 hodin začne v evangelickém kostele Česká mše vánoční v podání Velvarského pěveckého spolku.

Předvánoční obchody se mají v Krakově čile k světu

V Děčíně na dvoře Oblastního muzea už v 10 hodin začíná Vánoční jarmark s drobnými dárky i dobrotami na zahnání hladu a zahřátí. A v 16 hodin vypuknou Rockové vánoce a peklo s krampusáky na nábřeží u Tyršova mostu.

Dům kultury v Tisé zve v neděli na loutkové představení divadla Skaláček Kašpárek v pekle. Začátek je ve 14 hodin.

Nedělní vánoční koncert vokální kapely VOSK si můžete od 18 hodin užít na zámku ve Šluknově a těšit se můžete na spoustu českých i světových vánočních písní.

Zámek Šluknov

Pokud si chcete vytvořit vlastní vánoční dekorace, pak vypravte do Obecního domu v Jiřetíně pod Jedlovou, od 13 hodin tam začne Adventní tvoření s Mikulášem.

A aby nebylo „přemikulášováno“, máme tu ještě dvě pozvánky jiného druhu: v Bílině si připomínají 25. výročí založení hokejového klubu Draci. Program začíná už v 10 hodin utkáním dračí mládeže, ve 14.50 nastoupí Draci Bílina 97 proti Gardě z Teplic, následovat bude exhibice Kraso a v 17 hodin uvítají bílinští Draci na svém ledě legendy z Litvínova – jejich střídačku povede Jiří Šlégr. Diváci si užijí i soutěže a jídlo od amerického kuchaře. Vstupné je dobrovolné a pomůže rodině malé, těžce nemocné Sáry z Bíliny.

Pomáhat můžete i v Krupce – tamní spolek a kočičí útulek Fousek pořádá v neděli od 10 do 17 hodin Den otevřených dveří. Přijďte se podívat na nové obyvatele a na to, co se od loňska povedlo.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.