V Ústeckém kraji se za poslední dva roky rozšířily služby pro lidi s autismem

6. březen 2024 12:33

Na všechny sociální služby pro tento rok dostal Ústecký kraj od státu zhruba 2 a půl miliardy korun. V začátcích oproti tomu pomohlo jen 10 milionů korun k rozvoji služeb pro lidi s poruchou autistického spektra, kterých byl nedostatek. Během dvou let se počet poskytovatelů stacionářů nebo odlehčovacích služeb v regionu zvýšil z 16 na 24. Pomohlo tomu hlavně jednání mezi rodinami autistů a vedením kraje.

„Kluci se narodili naprosto zdraví, po bezproblémových těhotenstvích, vyvíjeli se zhruba do toho roka a půl až dvou let naprosto standardně a pak to prostě nabralo skokový regres. Hlavně u staršího z nich, tam to teda bylo hodně patrné, takže to dítě se prostě najednou ztratí v mlze, přestane dělat to, co do té doby umí dělat, žije si tak jako ve své bublince, tam nikoho nepustí,“ vzpomíná na začátek onemocnění u dvou synů Karolína Jaklová. Dnes je staršímu synovi 12 let a i proto si pochvaluje například odlehčovací služby.

Nové možnosti pro rodiny autistů v Ústeckém kraji začaly vznikat zhruba před dvěma roky po apelu od iniciativy Pomozte nám z PASTI a také asociace APLA.

„Na kraji o naší problematice moc nevěděli, takže jsme vysvětlovali, vysvětlovali, no a od té doby ten posun je zásadní a velmi pozitivní, za což jsme hodně rádi,“ říká její místopředseda asociace APLA Petr Böhm.

Podle analýzy je v Ústeckém kraji víc než 5 tisíc lidí s poruchou autistického spektra. I proto bylo potřeba najít pro ně odpovídající sociální služby. Pomohly peníze.

Tento rok jde už o 17 milionů. Na všechny sociální služby, jako domovy pro seniory nebo zařízení se zvláštním režimem v regionu jsou přitom běžně na rok potřeba miliardy korun.

Rozšíření služeb v regionu kvituje i spolek Děti úplňku, který zastřešuje organizace pro pomoc autistům v celém Česku. Podle místopředsedy asociace APLA Petra Böhma je ale stále na čem pracovat. Rodiny se totiž nestarají jen o děti s autismem. Podle něj je proto potřeba dál rozvíjet v celém regionu kromě vlastních služeb i krizová lůžka.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio