V Ústeckém kraji přibylo v listopadu 252 lidí bez práce

9. prosinec 2013

Jen mírně se v listopadu zvedla nezaměstnanost v Ústeckém kraji. Bez práce je však v regionu stále téměř 65 tisíc lidí, a situace je tam tak nejhorší v Česku – míra nezaměstnanosti přesahuje 11 procent. Nejvíce lidí bez práce je na Mostecku. V listopadu tam z evidence úřadů sice odešlo z různých důvodů přes sto lidí, ale v rámci kraje je tam stále nejvyšší míra nezaměstnanosti, a to 13,4 procenta.

Nezaměstnaných přibylo v okresech Ústí nad Labem, Litoměřice a hlavně na Děčínsku. Problémy se sháněním práce má za sebou manžel paní Libuše z Děčína. Nejdříve hledal nové zaměstnání před padesátkou a pak v 58 letech.

„Je inženýr a má vysokoškolské vzdělání, tak rok dělal poradce. Měl to na dobu určitou a bylo to, myslím, dotované z Evropské unie jako pomoc podnikatelům. Pak se dostal do Interkovu Benešov. Tam se ho ptali, jestli bude dělat déle, jestli mu stojí za to jít v 58 letech do práce,“ svěřila se paní Libuše.

Čtěte také

Podle krajského úřadu práce v listopadu do práce nastoupilo 1526 lidí. Velký zájem je třeba o lékaře a obchodní zástupce. Hlavně jsou ale potřeba řemeslníci - firmy shánějí svářeče, zedníky, automechaniky nebo i kuchaře a číšníky či servírky.

To potvrzují i zkušenosti Petra Haufa z ústeckého Úřadu práce - má na starosti program pro lidi do 30 let, kteří nemají více než dvouletou praxi.

„Zaměstnavatel vytváří místo u sebe, musí počítat s tím, že je to mladý člověk s praxí do dvou let, takže příliš zkušeností nemá. Samozřejmě jsou některé specifické profese, na které se nám těžko daří najít v naší evidenci lidi. To je pak možná trošku problém, že zaměstnavatelé čekají delší dobu, ale do dvou měsíců se nám daří je obsazovat. Teď jsme řešili obor kuchař-číšník. Je relativně problém, že v evidenci není tolik takových lidí. Vůbec dělnické profese, třeba klempíř,“ popsal.

Čtěte také

Úřad práce dotuje platy těchto mladých nezkušených lidí. Zatím jich v Ústeckém kraji má takovou práci 200, ale do roka by jich mohlo přibýt až dalších 600.

Podle analytika krajské pobočky Úřadu práce v Ústí nad Labem Michala Tučka nehlásily firmy žádné velké propouštění. Jde o klasické sezonní nezaměstnané - teď na úřad přicházejí hlavně lidé ze zemědělských profesí, ze stavebních asi teprve dorazí, protože v listopadu ještě díky relativně teplému počasí stavební firmy pracovaly.

Nezaměstnanost mírně stoupla i v Libereckém kraji, a to na 8,1 procenta, což je 24 tisíc lidí bez práce. Uplatnění hledají hlavně lidé bez práce na Semilsku a Českolipsku, kde se také projevil konec sezonních prací.

autoři: hau , bach , sib , Iva Zítková
Spustit audio