V Ústeckém kraji budou v září voliči vybírat nové senátory v obvodech Most a Ústí nad Labem

9. srpen 2022 08:59

O křeslo senátora bude při zářijových volbách v obvodu Most usilovat 5 kandidátů, v obvodu Ústí nad Labem 9 kandidátů. První kolo senátních voleb se odehraje současně s těmi komunálními, tedy 23. a 24. září. Pokud v nich žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postoupí dva nejúspěšnější do 2. kola, které bude o týden později.

Senátní obvod č. 4 Most

Křeslo v senátu bude obhajovat lékařka Alena Dernerová, které končí druhé funkční období. Stejně jako v roce 2017 ji navrhlo uskupení Spojení demokraté - Sdružení nezávislých. V senátních volbách se pokusí uspět i současný primátor Mostu Primátor Jan Paparega z hnutí ProMOST, který je zároveň lídrem hnutí v komunálních volbách.

Jako nezávislý kandidát jde do voleb Hana Aulická Jírovcová, bývalá poslankyně KSČM, která ze strany loni odešla. Kandidátem strany národní demokracie je Michal Moravec a za SPD jde do senátních voleb na Mostecku Ivana Turková.

Senátní obvod č. 31 Ústí nad Labem

Do senátu kandiduje třeba současný primátor Ústí nad Labem Petr Nedvědický z hnutí ANO, ve volbách se utká i se svojí předchůdkyní v primátorském křesle a teď opoziční zastupitelkou Věrou Nechybovou z hnutí UFO nebo rektorem ústecké univerzity Martinem Balejem za ODS. Kandidátem hnutí Senátor 21 je historik ústeckého muzea Martin Krsek.

Do senátních voleb na Ústecku jde pod hlavičkou koalice Společně složené z TOP 09 a KDU ČSL bývalý ředitel gymnázia Alfréd Dytrt. Za KSČM kandiduje zastupitel Neštěmic Miloslav Buldra. Strana Rozumní navrhla jako svého kandidáta pedagoga Jana Beera. Za SPD kandiduje v senátních volbách vysokoškolský pedagog a ústecký zastupitel René Hladík. Nezávislým kandidátem volební strany PRO je Jaroslav Telecký. Současný senátor za hnutí Severočeši Jaroslav Doubrava se svoji funkci rozhodl z osobních důvodů neobhajovat.

Spustit audio