V ústecké zoo se za 40 let narodilo sto mláďat zebry Hartmannové

29. červenec 2015

Už sto mláďat zebry Hartmannové se narodilo v Zoologické zahradě v Ústí nad Labem. Chovají je tam od roku 1975, kdy do Ústí dorazilo dvanáctičlenné stádo ze Dvora Králové. Tato první zvířata pocházela z volné přírody.

Poslední dvě mláďata narozená v ústecké zoo dostala jména teprve včera. „Ta starší se narodila 15. listopadu loňského roku a ta druhá, to je naše velká radost, protože se narodila 6. června jako sté mládě,“ říká mluvčí zoologické zahrady Věra Vrabcová.

Zebry Hartmannové žijí hlavně v horských oblastech africké Namibie. Odborníci odhadují, že jich je kolem 8300.

Ze 100 mláďat narozených v Ústí nad Labem bylo 50 hřebečků a 50 klisniček. „To první mládě se narodilo v roce 1977, byl to hřebeček a dostal jméno Markýz.“

Pojmenování mláďat má podle Věry Vrabcové svá pravidla. „U zeber Hartmannové dodržujeme to, že počáteční písmeno jména matky je závazné i pro jméno mláděte. To starší se narodilo samici, která se jmenuje Gábinka. A to mladší samici, která se jmenuje Unita,“ vysvětluje mluvčí.

Starší klisnička tak dostala jméno Gugu, což v jenom zimbabwském nářečí znamená "klenot". Sté zebří mládě, rovněž klisnička, se jmenuje Ukali, a to ve svahilštině znamená "divoká".

Zleva: Gugu s matkou Gábinkou. Ukali a její osmnáctiletá matka Unita
autor: hau
Spustit audio