V Trutnově začal festival nového cirkusu Cirk-UFF. S akrobaty, žongléry nebo klauny

31. květen 2013

Vidět šapitó v centru města není nic neobvyklého. Jedno takové stojí ode dneška i v Trutnově. Klasickou cirkusovou show jako krocení zvěře a jízdu na slonech byste v něm ale hledali marně. V podkrkonošském městě totiž začal festival nového cirkusu Cirk-UFF, který je založen jen na akrobatech, žonglérech a hercích.

V šapitó se dolaďují poslední detaily před začátkem letošního Cirk-UFFu. Na první pohled jde o běžný cirkusový stan. Vprostřed ale stojí divadelní jeviště.

„Na scéně vidíme konstrukci s provazochodeckým lanem, přes které je přehozený hadřík, potom je tady lehátko a několik bedýnek,“ popisuje herec Václav Jelínek.

Právě jeho soubor (bra)Tři v tricku festival zahájí. Zahraje představení Plovárna na motivy Rozmarného léta Vladislava Vančury.

„Já musím hrát jako herec, žonglovat jako žonglér a ještě také lehce akrobatit coby akrobat. Vychází to z toho, že mám něco natrénováno, že mám nějakou jistotu v něčem, a bez toho by to nešlo,“ dodává Jelínek.

S tím, že být hercem v novém cirkusu může být pořádná fuška, souhlasí i Adam Jarchovský. „Představení stojí na technikách žonglování, volného lana, prvky akrobacie,“ říká.

Nový cirkus vznikl zhruba před 30 lety ve Francii. V Česku je teprve několik let, ale už tak je dost populární.

„Tady fungují docela etablované festivaly, ať už Cirk-UFF, tak v Praze Letní Letná. V Praze je ještě centrum pro nový cirkus, které pořádá kurzy různých disciplín. Má to poměrně velký úspěch. Cirkus LeGrando v Brně také pořádá kurzy pro veřejnost. Takže myslím, že nový cirkus začíná zakořeňovat i v českém prostředí,“ podotýká Jarchovský.

Asi nejznámějším českým novým cirkusem je pražská La Putyka. I ta na Cirk-UFFu dnes večer zahraje. Vedle ní se tu až do neděle představí další 15 souborů.

„Kromě České republiky jsou tady performeři z Belgie, Španělska, Francie, Finska. Myslím si, že hlavním tahákem bude v sobotu večer francouzský soubor skvělých skokanů a performerů pohybujících se až na hranici extrému,“ myslí si ředitel festivalu Libor Kasík.

Letní Letná - Cirkus Cirkör

Cirkusové show budou jak ve společenském centru Uffo, tak v šapitó a také v trutnovských ulicích. Většina představení se bude hrát i přes případný déšť.

„Mokrá varianta existuje. Předpokládám, že věci bychom umístili buď do šapitó nebo Uffa, a také je varianta kina, které je nedaleko. Vždy to budeme hlásit přímo na místě do mikrofonu, aby lidé věděli, kam mají jít,“ uzavírá Kasík.

Cirk-UFF se do podhůří Krkonoš vrací už potřetí. Každoročně přiláká tisíce návštěvníků.


Zvětšit mapu
autoři: ova , sib
Spustit audio