V TJ Sokol Trnovany v Teplicích pomáhají válečným uprchlíkům z Ukrajiny. Vzniklo tam pro ně komunitní centrum

24. březen 2022 10:44

Ukrajinským uprchlíkům u nás pomáhá řada jednotlivců i organizací. Například lidé z Tělocvičné jednoty Sokol Trnovany v Teplicích se před necelým měsícem postarali o odvoz materiální pomoci. Té bylo tolik, že trnovanský sokol zřídil sklad. Teď tam začíná fungovat ukrajinské komunitní centrum.

Ve skladě je momentálně sháňka po vybavení dětem do školy – to si tam vzala i paní Světlana a doplnila: „Dívali jsme se i po botách, protože s obuví je problém. Také nám chybí sportovní oblečení, halenky. A přichází jaro, takže i nějaké lehčí oblečení.“

Starostka trnovanského Sokola Milena Niplová zjišťuje, jestli se nově příchozí do skladu zapsali. „Abychom jim mohli zavolat a informovat je, že tady pro ně bude nějaká akce. Chystáme centrum pro maminky – oni si to potom postupně mezi sebou řeknou, ale ten první kontakt musí vzejít od nás,“ vysvětluje.

V sobotu odpoledne už Milena Niplová přivítala asi dvacítku žen, zatímco si jejich děti hrály v tělocvičně.

„Ráda vás tu vidím. Já se jen můžu domnívat, jaká je vaše situace, jak se cítíte – já v ní ale nejsem a neprožila jsem to, co vy. Bude dobré, když se budeme potkávat a přímo mi řeknete, co potřebujete, co si přejete. Nevím, jestli třeba chcete s dětmi někam na výlet v okolí. S tím vám můžu pomoct,“ říká Milena Niplová.

Zatímco se maminky a babičky seznamovaly, ukrajinské děti si hrály s těmi českými

Chvilku poté už se rozproudila diskuze – někdo zjišťoval, jak se dostat na úřad práce, co se středoškoláky nebo kam zajít k lékaři.

„Bylo to prostě super,“ hodnotí nápad se setkáními Olga Shvetsová z města Kryvyj Rih v Dnipropetrovské oblasti a vysvětluje: „Každá se snažíme nějak si poradit, těžko jsme se orientovaly v tom, kam a kudy jít, kde si vyřídit dokumenty, kam do školy s dětmi a podobně. Teď jsme si i navzájem poradily, poznaly jsme se osobně. Je hodně příjemné se potkat s někým, kdo je v naší situaci. To je hodně potřeba.“

Olga ještě vyřídí své 13leté dceři docházku do školy, pak si chce najít práci.

Spustit audio

Související