V Telnici na Ústecku finišují se stavbou nové lanovky

4. prosinec 2013

Ski areál na Zadní Telnici na Ústecku chce letos nalákat víc lyžařů. Pomoci mu k tomu má nová lanovka, která nahradila starý vlek. Stavba lanovky teď finišuje. Lyžaři z Ústí nad Labem a okolí by tak mohli dostat pěkný dárek pod stromeček.

„Lanovka je ze Švýcarska, až do dubna tam jezdila. My jsme se na ní jeli podívat, pak jsme začali vozit díly k nám a začátkem července jsme začali stavět,“ říká šéf ski areálu Zadní Telnice Jindřich Holinger.

Nová lanovka, včetně obou stanic, vyjde na 20 milionů. Cena za novou dopravu k vrcholu sjezdovek není zas až tak závratná. Na Telnici totiž koupili, lidově řečeno, ojetou lanovku. Nová by stále mnohem víc.

„Kdo neví, že ta lanovka je 19 let stará, tak opravdu si myslí, že přišla z výroby. Podívejte se, je to jako nové zařízení.“

Nová lanovka navíc přepraví přes 1400 lyžařů za hodinu. „Chod střediska se změní diametrálně, oproti vleku Rudný má dvojnásobnou kapacitu. Je to pohodlné, rozšířili jsme lyžařské tratě, takže z výstupní stanice teď můžou lyžaři na všechny sjezdovky.“

Nová lanová dráha podle Jindřicha Holingera naláká do ski areálu víc návštěvníků. S tím počítá i Ústecký kraj a s novým jízdním řádem zavádí autobus, který bude jezdit téměř až k nové lanovce.

Že není lanovka nová nikomu nevadí

„Význam střediska Zadní Telnice se nejenom v zimě ale i ve zbytku roku zvýší tak jako tak,“ říká Jakub Jeřábek z Krajského úřadu Ústeckého kraje. Podle obyvatel Telnice si tím přilepší i místní.

„Já si myslím, že budou lidí zvědaví a že přijedou. Je to dobrý pro obec, já s tím souhlasím.“

Lanovka už čeká jen na zatěžkávací zkoušky a je potřeba ještě dokončit spodní stanici. Když se všechno podaří, rádi by novou atrakci spustili na Boží hod. Už tento víkend se ale otevře Zadní Telnice pro děti.

Otevření sezony proběhne na dětském hřišti

„Chceme otevřít sezonu tuto sobotu na dětském hřišti, to dětské hřiště je skoro zasněžené, tak to upravíme a v sobotu a v neděli budeme provozovat dětské hřiště na Mevě.“

Otevírají ale i další ski areály v Krušných horách. Například na Klínovci. Tam také pracují na novinkách - ovšem s pomocí evropských peněz. „Tři nové lanovky a lepší sítě zasněžování, nákup roleb a vytvoření zcela nové sjezdovky směrem na Jáchymov,“ říká Adam Svačina z tamního ski areálu. Za úpravy plánují utratit 600 milionů.

autor: bach
Spustit audio