V sutinách paneláku na mosteckém sídlišti Chanov trénovali záchranářští psi

28. říjen 2013

Mosteckým sídlištěm Chanov se během neděle nesl štěkot psů. Přijela jich tam necelá dvacítka z Ústeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje. Nacvičovali hledání lidí v sutinách a výborně jim k tomu posloužily trosky nedávno zbouraného panelového domu.

Figuranti se poschovávali mezi trosky domu. Psi pak pod sutinami hledali lidi, kteří se nemohli hýbat.

Do sutin přibíhá pes a snaží se dostat výš na hromadu. Následně si to ale rozmyslí, protože zespodu ucítil pach záchranáře, který byl schovaný pod panelem. Našel ho a vyštěkal, jak se říká. Za to dostane pochvalu a pamlsek.

„Můj pejsek je pětiletá labradorka Cita ze Staré Výšiny. Prvního ucítila rychle, ten byl lehčí. Pod tou výškou byl schovaný ještě jeden figurant. Chvilku se s tím prala, ale pak ho dohledala očima, protože cítila, že tam něco je,“ říká záchranář Ladislav Pozdníček.

„Třetí byl těžší, protože byl schovaný hlouběji pod panely, asi jeden a půl metru. Tam to profukuje na všechny strany, takže pak záleží na psovi, aby přesně dohledal místo, kde osoba pod troskami leží,“ vysvětluje.

Tuto akci si velmi pochvaluje. Podle něj není jednoduché sehnat možnost, jak trénovat na podobných sutinách, kde stále ještě víří prach. Pro psy je to bezesporu náročná, ale výborná zkušenost.

Cita má za sebou šest ostrých zásahů. Jeden byl na ploše, kde hledala ztracenou osobu, a zbytek v sutinách.

„Bylo to třeba v Karlových Varech, kde vyhořel zámeček v Sedlci. Loni jsme byli v Ústí nad Labem v Předlicích, to byl větší zásah, kde se opravdu pod troskami nacházela osoba. Letos jsme byli dvakrát nad Chomutovem, kde vyhořely dva objekty a dohledávalo se, jestli tam někdo nezůstal pod troskami,“ vzpomíná Pozdníček.

Psi – začátečníci se učili pohybovat v sutinách a štěkáním označit viditelného figuranta
autor: hau
Spustit audio