V šesti velkých nemocnicích Ústeckého kraje čeká na operaci tisíc pacientů

25. květen 2021 10:12

Nemocnice v Ústeckém kraji se po další vlně pandemie koronaviru vracejí se k plánovaným operacím. Například v šesti velkých nemocnicích společnosti Krajská zdravotní se podařilo plánované zákroky obnovit zhruba z 80 procent. V dalších zdravotnických zařízení přijímají pacienty na některé operace i bez čekání.

Například nemocnice v Duchcově na Teplicku má podle ředitele Jaroslava Míče volnou kapacitu, a to hlavně u chirurgických zákroků.

Na ortopedické operace pak čekají pacienti v případě kadaňské nemocnice.

„Od začátku března operujeme i pacienty z oblasti kolem Sokolova. Odtamtud k nám přišlo i několik lékařů, tam je teď čekací doba i několik měsíců. Myslím si, že se to ale v dohledné době srovná také,“ potvrdil ředitel Petr Hossner.

Nemocnice v Kadani na Chomutovsku pečuje ještě o několik pacientů s koronavrem – podobně, jako zdravotnického zařízení v Žatci.

„V podstatě jsme v běžném provozu – máme poslední dva covid-19 pozitivní pacienty, všechna oddělení v podstatě už normálně fungují,“ shrnul ředitel Jindřich Zetek.

Lidé s těžkým průběhem covid-19 z celého kraje leží v Masarykově nemocnici

Velké nemocnice v regionu, tedy v Chomutově, Mostě, Děčíně, Teplicích, Litoměřicích a v Ústí nad Labem, které spadají pod Krajskou zdravotní, obnovily plánované operace na zhruba 80 procent kapacity před pandemií.

Kvůli rychlejšímu spuštění operativy přešla péče o pacienty s vážným průběhem koronaviru hlavně na ústeckou nemocnici.

„Snažili jsme se uvolnit zejména oddělení ARO – tak, aby ty operace na těch jednotlivých nemocnicích měly možnost té intenzivní péče. Můžu říct, že jsme odcovidovali všechny nemocnice, kromě Masarykovy, kam jsme stáhli všechny ty těžké případy,“ vysvětlil generální ředitel KZ Petr Malý.

Aktuálně čeká na operace v šesti velkých krajských nemocnicích zhruba 1 000 pacientů. I proto má Krajské zdravotní pomoci nemocnice v Rumburku na Děčínsku.

„V Rumburku se budou operovat ti pacienti, kteří čekali v Masarykově nemocnici na nějakou operaci. Jsou to většinou kýly,“ dodal ředitel KZ Petr Malý.

Společnost má Lužickou nemocnici kompletně převzít 1. července 2021.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související