V Seifertově ulici v Bílině si stěžují na výtržníky, policie ani město prý problém neřeší

9. říjen 2013

Hluk, drogy, výtržnosti i napadení téměř denně zažívají obyvatelé i obchodníci v Seifertově ulici v Bílině na Teplicku. Je to přímo v centru, ulice vede na hlavní náměstí. Uprostřed ulice jsou dvě herny, ubytovna i zastavárna. Lidé si stěžují právě na zákazníky těchto provozoven, mají ale pocit, že nikdo pro zlepšení situace nic nedělá.

Obávají se, že běžné obchody ze Seifertovy ulice zmizí, protože vlastníci i obyvatelé budou mít stále větší strach tam chodit.

„Tady jsou narkomani, prostitutky, pasáci. Ženy, které jsou u mě v práci od čtvrt na pět, se bojí být za pultem, protože už se několikrát stalo, že jim sebrali cigarety, přepadli je,“ vysvětlil situaci Martin Köhler, který v ulici bydlí a má tam i trafiku.

„Kritická situace je od desáté večer do čtyř do rána. Shlukují se v parku, jsou tam na zemi injekční stříkačky. Jdou do herny, utratí tam peníze a pak jdou do ubytovny. Stoupnou si před ubytovnu a hulákají do oken,“ popsal.

S nepříjemným zážitkem se svěřila i další obyvatelka, která z obav ze msty nechtěla zveřejnit své jméno. „Bratr už vynáší popelnice přes den, protože šel v půl jedenácté a přepadli ho narkomani. Tady sedí a píchají si. Je to tady horší a horší a nikdo s tím nic nedělá.“

Provozní ani obsluha jediné otevřené herny nechtěli mluvit na mikrofon. Řekli ale, že u nich se hosti chovají slušně a co provádějí na ulici, už je nezajímá. Vedení města o problémech v Seifertově ulici ví, podle nezávislého starosty Josefa Horáčka ale příliš pravomocí nemá.

„Pokud někde bude skupina lidí, která bude křičet, může dostat pokutu za rušení nočního klidu. Já bych spíš potřeboval obecní šatlavu, kam bych je na dva dny zavřel a pak pustil, ale to nejde,“ poznamenal.

Drogovou kriminalitu už policie řeší

„Dochází tam i k problematice s ženami, které nabízejí sexuální služby a jsou ubytovány v přilehlých ubytovnách. Máme také signály o tom, že se tam objevila i distribuce drog,“ říká mluvčí městské policie František Krejčí.

„Chodíme tam častěji sami, v centru města máme pravidelnou hlídku. Samozřejmě nemůže být na jednom místě v každém okamžiku. Nicméně se tu situaci snažíme monitorovat více. Spolupracujeme s policií, s toxi týmem,“ dodává.

Policisté ale ještě nechtěli vzhledem k vyšetřování zejména drogové kriminality být konkrétnější. Podle mluvčího teplické policie Daniela Vítka tam ale už od začátku srpna řešili například krádež auta, menší krádeže v obchodech nebo rvačky.

Obyvatelé i obchodníci v Seifertově ulici by si ale přáli, aby policie i úřady zakročily proti hernám i ubytovně rázněji a co nejdřív.


Zvětšit mapu
autoři: hau , sib
Spustit audio