V ruinách cukrovaru v Lenešicích točí filmaři, proměnili ho v poválečný Kolín nad Rýnem

20. srpen 2014

Filmaři z Německa obsadili na tři týdny starou polorozpadlou budovu bývalého cukrovaru v Lenešicích na Lounsku. Ve spolupráci s českou produkcí tam natáčí poválečný příběh z německého Kolína nad Rýnem. Německá veřejnoprávní televize snímek odvysílá v příštím roce.

Na zdech ruiny lenešického cukrovaru jsou německé nápisy.

Úzkou uličkou prochází komparzisté - většinou ženy, v poválečných kostýmech s žebříkem, konví nebo kýblem. O kus dál parta tří hochů třídí cihly z vybombardovaného domu. Tak bude vypadat jedna ze scén, které natáčí německý filmový štáb.

„Je to příběh z Kolína nad Rýnem roku 1947. V podstatě Kolín, který byl srovnaný se zemí stejně, jako tady cukrovar v Lenešicích. Nám to takhle přišlo vhod, že to tady vypadá tak, jak to vypadá. Trošku jsme tu Kolína nad Rýnem dostavěli,“ říká výkonný producent společnosti Mia film Michal Pokorný.

„Příběh je o ženách, které po druhé světové válce bojovaly s nedostatkem mužů a snažily se o přežití s potomky, bez jídla a střechy nad hlavou,“ popisuje.

Hlavní filmové postavy ztvární němečtí herci, komparz je ale český. Proto mezi stany a karavany pobíhají v kostýmech i tři české děti Marek, Julie a Lenka.

„Hrajeme děti, které běží za motorkou a volají, aby zastavili. Já jedu na kolobrndě a dvě holčičky Julča a Lenka běží a mávají rukama,“ říká Marek.

Cukrovar v Lenešicích, filmaři tu točí film

Zatímco obě devítileté dívky hrají ve filmu poprvé, mladší Marek už má za sebou zkušenosti v seriálu. Stejně jako komparzisté Václav a Václava, jejichž role spočívají v chůzi po ulici. Václav nese dřevěnou tyč a Václava konev.

„Já hraji ve filmu počtvrté, točil jsem válečné filmy a jednu komedii,“ prozrazuje Václav. „Já podruhé. V mušketýrech jsem hrála Lolitu. Měla jsem na hlavě klobouk, který vážil asi tři kila,“ doplňuje ho Václava.

Natáčení v rozpadlém bývalém cukrovaru v Lenešicích skončí v první půlce září. Za tu dobu se tady vystřídá až 400 českých komparzistů.

autor: Jan Beneš
Spustit audio